Leer jouw hond beter begrijpen en versterk jullie relatie op een positieve en natuurlijke manier.

Zo boost je de immuniteit van jouw hond

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Een sterk immuunsysteem voor jouw hond

De dagen worden korter, natter en de temperatuur daalt. De herfst is in volle gang! Net als wij mensen, kunnen ook onze dieren in deze tijd van het jaar last krijgen van een verminderde weerstand. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor diverse klachten. In deze blog lees jij waarom dit jaargetijde om meer aandacht voor de weerstand vraagt én wat jij zelf kunt doen om het immuunsysteem van jouw hond te ondersteunen.

Een sterk immuunsysteem beschermt jouw hond tegen virussen en bacteriën. We zitten meer binnen en ventileren de ruimten minder snel. De weerstand kan in het najaar dus wel een steuntje in de rug gebruiken!

We zijn het ons vaak niet bewust of staan er niet bij stil, maar veel van de klachten die we bij honden zien, komen door een verlaagd of niet goed functionerend immuunsysteem (de weerstand).

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen die het lichaam binnendringen (infectie) opgeruimd worden.

Voorbeelden van verlaagde weerstand: hotspot, jeuk, allergie, parasieten zoals vlooien, teken of wormen, diarree, lusteloosheid, ... Dan is het belangrijk dat je het immuunsysteem gaat ondersteunen.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Factoren die de weerstand verlagen

Jouw hond heeft een natuurlijke weerstand. Als je hond in goede conditie is, is het immuunsysteem sterk genoeg om zich te verweren tegen infecties, ziektes, bacteriën etc. Deze weerstand kan (tijdelijk) verzwakt worden door:

 • Stress

Wanneer je hond stress ervaart, dan maakt het lichaam een stofje aan wat cortisol of stresshormoon genoemd wordt. Dit stresshormoon heeft een negatieve invloed op de weerstand, waardoor je hond (geldt ook voor jezelf) gevoeliger is om een infectie op te lopen of een allergische reactie te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke stressfactoren aanwezig zijn en hoe je die kunt verminderen.

Doordat in stressvolle situaties het gehalte van cortisol in het bloed enorm toeneemt, heeft dat een negatieve invloed op het immuunsysteem. Als je hond dus vaker ziek is, allergisch reageert en tekenen van een lage weerstand vertoont, onderzoek dan of je hond te maken heeft met stressvolle situaties en probeer dat positief te veranderen.

De effecten van stress op het immuunsysteem worden vaak onderschat. Stressvolle situaties kunnen juist de afweer van jouw hond snel verzwakken, wat te merken is aan kwaaltjes en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Jouw hond zal d.m.v. lichaamstaal (stress- & kalmeringssignalen) aangeven wanneer hij stress ervaart. Door deze te herkennen en op een gepaste manier op in te gaan, voelt jouw hond zich begrepen en zal terug in balans komen.

 • Ziekte

Of het nu overgeven, diarree of een simpele infectie is, iedere keer dat jouw hond ziek is, is ook zijn immuunsysteem verzwakt. Want het werkt op vol vermogen om de ziekteverwekkers weer kwijt te raken en jouw trouwe vriend zo snel mogelijk weer gezond te maken.

 • (Slechte) voeding

Als je jouw hond van minderwaardig voer voorziet, dan heeft hij vaak een tekort aan vitamines en mineralen. Deze microvoedingsstoffen zijn echter heel belangrijk voor een functionerend immuunsysteem. Op termijn leidt het gebrek aan voedingsstoffen ertoe dat de afweer in de darmflora verzwakt wordt.

Wanneer de voeding niet past bij de behoefte die jouw hond heeft (bv. niet compleet, te weinig vitaminen/mineralen, te veel suiker of tarwe, te weinig vers vlees) dan kan het lichaam niet voldoende bouwstoffen opnemen of krijgt het juist te veel van niet nuttige stoffen binnen. Bij te veel (onnodige) voeding, raakt het lichaam verzadigd en gaan afvalstoffen zich ophopen in het lichaam die voor een ontregeling van de weerstand zorgen. Zorg er daarom voor dat je de juiste voeding voor jouw hond geeft.

 • Uitputting (gebrek aan slaap)

Jouw hond heeft iedere dag ongeveer 17 uur rust en slaap nodig. Jonge en oude honden hebben zelfs nog meer tijd nodig om te herstellen. Als jouw viervoeter die tijd niet krijgt, dan verzwakt ook zijn immuunsysteem en dat leidt vroeg of laat tot ziektes.

 • Ouderdom

Het is heel normaal dat oudere honden niet meer zo fit zijn als hun jonge soortgenoten. Ook het immuunsysteem gaat in de loop der jaren achteruit. Om die reden is een oude hond gevoeliger voor ziekteverwekkers en neigt sneller ziek te worden.

 • Allergieën

  Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem. Het lichaam van jouw hond beoordeelt een eigenlijk onschuldige stof als een bedreiging en probeert deze te bestrijden. Ook allergieën verzwakken daarom de afweer van jouw hond.

  • Chemische middelen

  Zorg bij een infectie of allergie allereerst dat de oorzaak achterhaald wordt en geef vooral niet als standaardmiddel medicijnen. Door het gebruik van vb. antibiotica raakt de darmflora uit balans met grote gevolgen voor de weerstand.

  Een goede weerstand bouw je op door de toxische belasting in het lichaam zo laag mogelijk te houden. Vaccinaties, medicatie en chemische middelen tegen vlooien, teken en wormen bevatten stoffen die belastend zijn voor het lichaam en die moeilijk uitgescheiden worden. Hierdoor hopen zij zich op en dit zorgt voor belasting van het immuunsysteem, waardoor je hond gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van een allergie of ziekte. Tegenwoordig zijn er allerlei testmethoden en alternatieven voor deze middelen, waardoor je de belasting van het lichaam kunt verminderen.

  Medicijnen onderdrukken symptomen wel tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg.

  • Vaccinaties

  Ook inentingen kunnen, net als het geven van medicijnen, een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken. Honden die net ingeënt zijn of bepaalde medicijnen moeten nemen, zijn daarom in het algemeen gevoeliger voor ziektes.

  • Weersveranderingen en omgevingsfactoren

  Weersveranderingen en het wisselen van de zomer- naar de wintervacht (en vice versa) zijn omgevingsfactoren waarbij de kans op verlaging van de weerstand van je hond het grootst is waardoor kwaaltjes en ziektes sneller opkomen.

  • De weersveranderingen en de verandering van lichtintensiteit gaan gepaard met de verhaarperiode van de hond. Het verharen kan gezien worden als een natuurlijke reiniging van het lichaam. Het verharen vraagt echter ook veel energie van het lichaam, dit kan een verminderde weerstand tot gevolg hebben.
  • De verandering van het weer gaat gepaard met minder frisse lucht. De ramen en deuren staan niet meer open en er wordt doorgaans minder tijd doorgebracht in de buitenlucht. Hierdoor hebben bacteriën en virussen eerder vrij spel.
  • Temperatuurswisselingen kunnen een grote impact hebben op het lichaam van je hond. De overgang van de warme huiskamer naar kou, regen en wind, kan een ware aanslag zijn op de weerstand. Daarnaast worden de wandelingen in de koude maanden vaak ingekort. Bij minder beweging zal er ook minder doorstroming in het lichaam plaatsvinden, waardoor de aanvoer van gezonde stoffen en de afvoer van afvalstoffen minder vlot verloopt.

  Een hoge weerstand zorgt voor een gezonde hond en andersom. Je kunt dus proberen de factoren die de weerstand verlagen te voorkomen of te verhelpen, en je kunt weerstand verhogende acties ondernemen om je hond zo gezond mogelijk te houden.

  Hondencoach Turnhout - SHIINU

  Het lichaam van jouw hond ondersteunen

   Er zijn heel wat supplementen beschikbaar waarmee je de weerstand van jouw hond kunt verhogen. Daarnaast maken veel hondeneigenaren gebruik van fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Hierbij wordt de weerstand verhoogd met behulp van plantaardige middelen. Er zijn twee veelgebruikte planten, namelijk Echinacea en Ravintsara. Beide planten kan je ook gebruiken om jouw eigen weerstand te verhogen.

   • Echinacea mobiliseert witte bloedcellen en verhoogt de productie van interferons. Interferons zijn molecules die infecties van de neus-keel-oorzone helpen te bestrijden en zijn onmisbaar voor de weerstand.
   • Ravintsara is een plant waarvan de bladeren de weerstand verhogen. Deze kunnen namelijk virale infecties (bijvoorbeeld griep) bestrijden. Bovendien kan deze plant ondersteuning bieden op psychologisch vlak, het heeft namelijk ook een opbeurend effect en verlicht neerslachtigheid. Beide planten zijn in druppelvorm verkrijgbaar, zodat je het makkelijk dagelijks je hond kunt toedienen (bijvoorbeeld door het voer).

   Mineralen zoals MSM (Methyl Sulfonyl Methaan), Zink, Calcium (als -citraat), kruiden, vitaminen en de vetzuren EPA en DHA in omega-3 olie ondersteunen een goede weerstand en die laatste ondersteunen de beschermende lipidelaag van de huid van je hond. Het gebruik van probiotica zorgt voor een goede darmflora, de darmfunctie en verbetert daarmee de totale weerstand van de hond.

   Fenegriekpoeder is een natuurlijk kruid dat je onder het eten van jouw hond kunt mengen. Dit is goed tegen parasieten. Je kunt ook een verdunde spray maken van tea trea olie en in huis verspreiden.

   Zuiver het lichaam

   Een detoxkuur helpt je hond zich te ontdoen van afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgeslagen door voeding en soms medicatie. Ook via water en inademen van lucht stapelen giftige stoffen zich op in het lichaam van een hond. Ontgiften met een detox of een drainagekuur schoont het lichaam op, waarna het immuunsysteem van de hond beter kan functioneren. Bovendien reageert een schoon lichaam beter op voeding, supplementen en geneesmiddelen.

   Verzorg de huid van je hond

   Bacteriën krijgen in een huid met een lage weerstand gemakkelijker de kans om door de huid heen te dringen en om daar een infectie te veroorzaken. Daarom geldt voor alle huidaandoeningen: zorg voor een goede huidweerstand. Dit doe je van buitenaf door je hond niet te wassen met agressieve middelen en door hem niet te lang nat te laten zijn. Van binnenuit ondersteun je de huidweerstand met supplementen, olie met omega-3, vitamines en fytotherapie.

   Ga regelmatig wandelen en verlucht binnenruimten

   Wandelen is goed voor jou en jouw hond! Het triggert je brein en je geest. Ga bij voorkeur naar een bos of natuurlijke omgeving. De frisse buitenlucht zal jullie goed doen. Let op jouw ademhaling en laat je hond lekker snuffelen, zo worden zijn zintuigen meer gestimuleerd. De zon geeft ons vitamine D en optimaliseert hormonen. Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte dewelke kalmerend inwerkt op stemmingen en emoties. Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Verse lucht bevat meer zuurstof. Verlucht daarom ook regelmatig je huis zodat muffe geurtjes niet blijven hangen.

   Voldoende beweging, frisse lucht, mentale uitdaging en ontspanning, spelen een enorme rol in het behouden van een gezond immuunsysteem. Ook op natte en gure dagen! Als je eenmaal op pad bent, zul je merken dat het jezelf ook erg goed doet. Zo zullen jullie helemaal herladen thuiskomen!

   Geef hondenmassage

   Een heerlijke massage kan zo veel stress wegnemen. Je stimuleert daarmee de spieren en gewrichten en brengt het hele lichaam terug in balans. Jouw hond moet er eerst misschien even aan wennen, maar nadien zal hij je komen smeken om zich te laten masseren. Op die manier zal je ook jullie relatie versterken!

   Hondencoach Turnhout - SHIINU

   En nu?

   Er zijn dus heel wat factoren die kunnen bijdragen aan een verzwakking van het immuunsysteem. En eigenlijk geldt dat voor jouw lichaam net hetzelfde. Misschien was je je hier nog niet echt van bewust. Omdat een zwak immuunsysteem kan leiden tot snel/vaak ziek zijn, moet je al het mogelijke doen om de afweer van jezelf en jouw hond te versterken. Vergeet je mindset ook niet. Door veel negatief te denken, zal je weerstand ook verlagen en vatbaarder zijn voor externe invloeden. Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen, want als jij je niet goed in je vel voelt, zal jouw hond dit spiegelen. En een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal sneller gedragsklachten vertonen.

   Stap 1: vermijd zo veel mogelijk de oorzaken die de weerstand verlagen
   Stap 2: ondersteun de weerstand van jezelf en van jouw hond

   Let op voldoende rust, vermijd overmatige stress, voorzie de juiste voeding voor jouw hond en zorg voor een goede balans tussen beweging en rust.

   Bekijk hier alle supplementen.

   Wil je meer gratis tips ontvangen?

   Volg me dan zeker op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be.

    

   See you there!

    Groetjes, Laura

    Hondencoach SHIINU Turnhout