Heb jij begeleiding nodig in de opvoeding/training van jouw hond en verkies je een positieve manier?
Wil jij jouw hond beter leren begrijpen, stress verminderen of voorkomen en jullie relatie versterken o.b.v. vertrouwen en respect?
De dagen worden korter, natter en de temperatuur daalt. De herfst is in volle gang! Net als wij mensen, kunnen ook onze dieren in deze tijd van het jaar last krijgen van een verminderde weerstand. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor diverse klachten. In deze blog lees jij waarom dit jaargetijde om meer aandacht voor de weerstand vraagt én wat jij zelf kunt doen om het immuunsysteem van jouw hond te ondersteunen.
Een sterk immuunsysteem beschermt jouw hond tegen virussen en bacteriën. We zitten meer binnen en ventileren de ruimten minder snel. De weerstand kan in het najaar dus wel een steuntje in de rug gebruiken!
We zijn het ons vaak niet bewust of staan er niet bij stil, maar veel van de klachten die we bij honden zien, komen door een verlaagd of niet goed functionerend immuunsysteem (de weerstand).
Het immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen die het lichaam binnendringen (infectie) opgeruimd worden.
Voorbeelden van verlaagde weerstand: hotspot, jeuk, allergie, parasieten zoals vlooien, teken of wormen, diarree, lusteloosheid, ... Dan is het belangrijk dat je het immuunsysteem gaat ondersteunen.
Jouw hond heeft een natuurlijke weerstand. Als je hond in goede conditie is, is het immuunsysteem sterk genoeg om zich te verweren tegen infecties, ziektes, bacteriën etc. Deze weerstand kan (tijdelijk) verzwakt worden door:
Wanneer je hond stress ervaart, dan maakt het lichaam een stofje aan wat cortisol of stresshormoon genoemd wordt. Dit stresshormoon heeft een negatieve invloed op de weerstand, waardoor je hond (geldt ook voor jezelf) gevoeliger is om een infectie op te lopen of een allergische reactie te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke stressfactoren aanwezig zijn en hoe je die kunt verminderen.
Doordat in stressvolle situaties het gehalte van cortisol in het bloed enorm toeneemt, heeft dat een negatieve invloed op het immuunsysteem. Als je hond dus vaker ziek is, allergisch reageert en tekenen van een lage weerstand vertoont, onderzoek dan of je hond te maken heeft met stressvolle situaties en probeer dat positief te veranderen.
De effecten van stress op het immuunsysteem worden vaak onderschat. Stressvolle situaties kunnen juist de afweer van jouw hond snel verzwakken, wat te merken is aan kwaaltjes en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Jouw hond zal d.m.v. lichaamstaal (stress- & kalmeringssignalen) aangeven wanneer hij stress ervaart. Door deze te herkennen en op een gepaste manier op in te gaan, voelt jouw hond zich begrepen en zal terug in balans komen.
Of het nu overgeven, diarree of een simpele infectie is, iedere keer dat jouw hond ziek is, is ook zijn immuunsysteem verzwakt. Want het werkt op vol vermogen om de ziekteverwekkers weer kwijt te raken en jouw trouwe vriend zo snel mogelijk weer gezond te maken.
Als je jouw hond van minderwaardig voer voorziet, dan heeft hij vaak een tekort aan vitamines en mineralen. Deze microvoedingsstoffen zijn echter heel belangrijk voor een functionerend immuunsysteem. Op termijn leidt het gebrek aan voedingsstoffen ertoe dat de afweer in de darmflora verzwakt wordt.
Wanneer de voeding niet past bij de behoefte die jouw hond heeft (bv. niet compleet, te weinig vitaminen/mineralen, te veel suiker of tarwe, te weinig vers vlees) dan kan het lichaam niet voldoende bouwstoffen opnemen of krijgt het juist te veel van niet nuttige stoffen binnen. Bij te veel (onnodige) voeding, raakt het lichaam verzadigd en gaan afvalstoffen zich ophopen in het lichaam die voor een ontregeling van de weerstand zorgen. Zorg er daarom voor dat je de juiste voeding voor jouw hond geeft.
Jouw hond heeft iedere dag ongeveer 17 uur rust en slaap nodig. Jonge en oude honden hebben zelfs nog meer tijd nodig om te herstellen. Als jouw viervoeter die tijd niet krijgt, dan verzwakt ook zijn immuunsysteem en dat leidt vroeg of laat tot ziektes.
Het is heel normaal dat oudere honden niet meer zo fit zijn als hun jonge soortgenoten. Ook het immuunsysteem gaat in de loop der jaren achteruit. Om die reden is een oude hond gevoeliger voor ziekteverwekkers en neigt sneller ziek te worden.
Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem. Het lichaam van jouw hond beoordeelt een eigenlijk onschuldige stof als een bedreiging en probeert deze te bestrijden. Ook allergieën verzwakken daarom de afweer van jouw hond.
Zorg bij een infectie of allergie allereerst dat de oorzaak achterhaald wordt en geef vooral niet als standaardmiddel medicijnen. Door het gebruik van vb. antibiotica raakt de darmflora uit balans met grote gevolgen voor de weerstand.
Een goede weerstand bouw je op door de toxische belasting in het lichaam zo laag mogelijk te houden. Vaccinaties, medicatie en chemische middelen tegen vlooien, teken en wormen bevatten stoffen die belastend zijn voor het lichaam en die moeilijk uitgescheiden worden. Hierdoor hopen zij zich op en dit zorgt voor belasting van het immuunsysteem, waardoor je hond gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van een allergie of ziekte. Tegenwoordig zijn er allerlei testmethoden en alternatieven voor deze middelen, waardoor je de belasting van het lichaam kunt verminderen.
Medicijnen onderdrukken symptomen wel tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg.
Ook inentingen kunnen, net als het geven van medicijnen, een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken. Honden die net ingeënt zijn of bepaalde medicijnen moeten nemen, zijn daarom in het algemeen gevoeliger voor ziektes.
Weersveranderingen en het wisselen van de zomer- naar de wintervacht (en vice versa) zijn omgevingsfactoren waarbij de kans op verlaging van de weerstand van je hond het grootst is waardoor kwaaltjes en ziektes sneller opkomen.
Een hoge weerstand zorgt voor een gezonde hond en andersom. Je kunt dus proberen de factoren die de weerstand verlagen te voorkomen of te verhelpen, en je kunt weerstand verhogende acties ondernemen om je hond zo gezond mogelijk te houden.
Er zijn heel wat supplementen beschikbaar waarmee je de weerstand van jouw hond kunt verhogen. Daarnaast maken veel hondeneigenaren gebruik van fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Hierbij wordt de weerstand verhoogd met behulp van plantaardige middelen. Er zijn twee veelgebruikte planten, namelijk Echinacea en Ravintsara. Beide planten kan je ook gebruiken om jouw eigen weerstand te verhogen.
Zuiver het lichaam
Een detoxkuur helpt je hond zich te ontdoen van afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgeslagen door voeding en soms medicatie. Ook via water en inademen van lucht stapelen giftige stoffen zich op in het lichaam van een hond. Ontgiften met een detox of een drainagekuur schoont het lichaam op, waarna het immuunsysteem van de hond beter kan functioneren. Bovendien reageert een schoon lichaam beter op voeding, supplementen en geneesmiddelen.
Verzorg de huid van je hond
Bacteriën krijgen in een huid met een lage weerstand gemakkelijker de kans om door de huid heen te dringen en om daar een infectie te veroorzaken. Daarom geldt voor alle huidaandoeningen: zorg voor een goede huidweerstand. Dit doe je van buitenaf door je hond niet te wassen met agressieve middelen en door hem niet te lang nat te laten zijn. Van binnenuit ondersteun je de huidweerstand met supplementen, olie met omega-3, vitamines en fytotherapie.
Ga regelmatig wandelen en verlucht binnenruimten
Wandelen is goed voor jou en jouw hond! Het triggert je brein en je geest. Ga bij voorkeur naar een bos of natuurlijke omgeving. De frisse buitenlucht zal jullie goed doen. Let op jouw ademhaling en laat je hond lekker snuffelen, zo worden zijn zintuigen meer gestimuleerd. De zon geeft ons vitamine D en optimaliseert hormonen. Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte dewelke kalmerend inwerkt op stemmingen en emoties. Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Verse lucht bevat meer zuurstof. Verlucht daarom ook regelmatig je huis zodat muffe geurtjes niet blijven hangen.
Voldoende beweging, frisse lucht, mentale uitdaging en ontspanning, spelen een enorme rol in het behouden van een gezond immuunsysteem. Ook op natte en gure dagen! Als je eenmaal op pad bent, zul je merken dat het jezelf ook erg goed doet. Zo zullen jullie helemaal herladen thuiskomen!
Geef hondenmassage
Een heerlijke massage kan zo veel stress wegnemen. Je stimuleert daarmee de spieren en gewrichten en brengt het hele lichaam terug in balans. Jouw hond moet er eerst misschien even aan wennen, maar nadien zal hij je komen smeken om zich te laten masseren. Op die manier zal je ook jullie relatie versterken!
Er zijn dus heel wat factoren die kunnen bijdragen aan een verzwakking van het immuunsysteem. En eigenlijk geldt dat voor jouw lichaam net hetzelfde. Misschien was je je hier nog niet echt van bewust. Omdat een zwak immuunsysteem kan leiden tot snel/vaak ziek zijn, moet je al het mogelijke doen om de afweer van jezelf en jouw hond te versterken. Vergeet je mindset ook niet. Door veel negatief te denken, zal je weerstand ook verlagen en vatbaarder zijn voor externe invloeden. Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen, want als jij je niet goed in je vel voelt, zal jouw hond dit spiegelen. En een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal sneller gedragsklachten vertonen.
Heb jij begeleiding nodig in de opvoeding/training van jouw hond en verkies je een positieve manier?
Wil jij jouw hond beter leren begrijpen, stress verminderen of voorkomen en jullie relatie versterken o.b.v. vertrouwen en respect?