Voerverrijking

Verveelt jouw hond zich soms? Niet enkel overprikkeling, maar ook onderprikkling kan vervelend gedrag veroorzaken. De neus van jouw hond is zijn belangrijkste zintuig en zorgt voor ontspanning. Tijdens de wandeling kan je die stimuleren door hem te laten snuffelen, maar je kunt zelf thuis ook allerlei leuke zoekspelletjes spelen en voerverrijking bieden als aanvulling.

Zoekspelletjes

Door jouw hond opdrachten te geven waarbij hij zijn neus moet gebruiken, maak je zijn leven een stuk interessanter en uitdagender.

Bied het eten van jouw hond aan op een meer stimulerende en creatieve manier.

Speel zoekspelletjes met de brokjes van zijn maaltijd in plaats van snoepjes zodat hij meer moet werken om zijn eten te vinden en er op die manier langer mee bezig is.

Verstop het eten in huis of in de tuin en laat jouw hond ernaar zoeken. Begeleid hem tijdens die zoektocht, zodat je er een teamspel van maakt.

Daarnaast kun je ook andere voerverrijking aanbieden, zoals een Kong of Lickimat, of geef de brokjes uit je hand om je hond langer of rusiger te laten eten en jullie band te versterken.

Kong Wobble

Mijn hond Aiko is al vanaf het begin grote fan van de Wobbler van Kong. De bovenkant kan van de onderkant worden geschroefd, zodat je het gemakkelijk kunt vullen met brokjes of snoepjes.

Het speeltje blijft altijd rechtop staan, omdat de bolle onderkant gevuld is met zand. Wanneer jouw hond er met zijn poot of neus tegen duwt, begint de Wobbler te wiebelen, rond te draaien of te rollen. Elke keer er een brokje voorbij het gaatje komt, valt het eruit en kan jouw hond het opeten. Door de onvoorspelbare bewegingen blijft het speeltje een uitdaging.

Koop nu

Lickimat Buddy

Smeer iets lekkers uit op een Lickimat. In plaats van hap-slik-weg is jouw hond een tijdje bezig met het van de mat te likken. Likken werkt kalmerend voor jouw hond.

Je kunt er een blik voeding of KVV voor gebruiken. Nadien kunt je de Lickimat in de afwasmachine steken. Ook dit is een groot succes bij mijn honden!

Koop nu

Lickimat Wobble

Deze Wobble Lickimat wiebelt wanneer jouw hond er in lekt wat het lekker uitdagend maakt! Kan ook in de afwasmachine dus lekker hygiënisch

Koop nu

Snuffelhanddoek

Neem een oude handdoek, leg er een snoepje op terwijl je hond kijkt en plooi het dicht. Zeg 'zoek' en wijs aan waar het snoepje ligt. Blijf erbij om hem te begeleiden. Vervolgens kunt je meerdere snoepjes of brokjes in de handdoek wikkelen.

De voordelen van voerverrijking & zoekspelletjes:

→ ook wel gekend als braingames

- het daagt jouw hond mentaal uit
- het zorgt voor afleiding
- het voorkomt verveling
- je versterkt de band met je hond
- je traint de intelligentie van jouw hond
- jouw hond leert nieuwe vaardigheden
- je kunt creatief aan de slag gaan
- het kan altijd en overal, zowel binnen als buiten

Wil je meer tips?

Beter communiceren met jouw hond is dé gids om echt te leren connecteren met je hond. En dat begint bij jezelf, want hoe jij denkt en kijkt bepaalt hoe jij met hem omgaat en hoe hij op jou reageert.

Een hondeneigenaar zijn gaat echt niet over baas-zijn en perfecte gehoorzaamheid, of wat jij allemaal van je hond verwacht. Het is een tweerichtingsverkeer: jij begrijpt hem en hij begrijpt jou.

Dit wil ik leren!