Vermijd deze voedingsmiddelen voor jouw hond
Jouw hond kan zijn neus gebruiken om te kiezen of hij iets wilt eten, maar verder beslis jij wat er in zijn lichaam terechtkomt. Dus jij bepaalt voor het grootste deel zijn gezondheid. Sommige voedingsmiddelen zijn schadelijk voor jouw hond en kunnen zelfs leiden tot ziekte of sterfte. Lees je dus goed in welke voedingsmiddelen je best vermijdt om ongelukken te voorkomen.
Voeding vs. gezondheid en gedrag
Voeding bepaalt voor 80% hoe wij ons doorheen de dag voelen.
Eat like crap, feel like crap. Bij honden is dat ook zo.
Voeding dat niet goed verteerbaar is of die geen juiste voedingsstoffen voor het lichaam bevatten, laat zijn sporen na op lange termijn. Zo kan jouw hond zich zenuwachtig of futloos gedragen waaruit verschillende gedragsklachten ontstaan. Of kan in gewicht toenemen waardoor fysieke klachten opkomen. Ook mentaal heeft jouw hond de juiste voeding nodig die zo dicht mogelijk aanleunt bij zijn natuurlijke behoeften.
Gevaarlijk voedsel
En dan is er nog bepaald eten dat een allergische reactie kan veroorzaken of jouw hond zelfs vergiftigt zodra hij het opeet.
Let daarom altijd goed op wat je je hond geeft en wat hij daarnaast zelf te pakken krijgt. Hou gevaarlijk voedsel zo ver mogelijk bij hem vandaan en grijp tijdig in als het toch een keer mis gaat.
Tip: leer jouw hond het woord 'los'. Dit train je door te ruilen met iets anders lekkers.

Welke voedingsmiddelen nooit geven?
- gekookte botten
- druiven
- krenten en rozijnen
- champignons en andere paddenstoelen
- pitten van steenvruchten: pruimen, kersen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, mango's, ...
- chocolade
- snoep
- suiker
- klokhuizen vb. van appels
- groenten uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine): kunnen zorgen voor jeuk of diarree
- macadamianoten
- koolsoorten: dit is niet goed voor de schildklier en geeft darmgassen
- zout: dit is uiterst giftig en mag nooit gegeven worden om te braken
- kattenbrokken: bevatten zout
- vlees wat zout is vb. charcuterie
- rauw varkensvlees vb. gehakt
- bifiworstjes: vanwege zout, varkensvlees en andere rommel
- slakken
- paracetamol en andere menselijke medicijnen
- paardenstront is giftig wanneer het paard ontwormd is
Let op met tarwe (gluten), lactose (kaas, yoghurt), kip, rund, maïs, witte aardappelen en synthetische toevoegingen (kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers, premix): veel honden zijn hier gevoelig aan of hebben een allergie vermits het moeilijk verteerbaar is. Ook al heeft jouw hond hier op dit moment geen last van, het kan zich wel gaan ontwikkelen en zich later manifesteren als het lichaam verzadigd geraakt.
Groenten die jouw hond wel mag eten, bewerk je eerst vb. koken of stomen. Honden kunnen de plantencellen van groenten niet zelf afbreken. Je kunt ze na het bewerken nog pureren voor een optimale vertering.
Elke hond is anders. De ene zal een bepaald ingrediënt beter of minder verdragen dan een andere hond. Elke hond kan een bepaalde allergie of gevoeligheid hebben of ontwikkelen doorheen de jaren. Ook voedsel dat niet gevaarlijk is voor honden in het algemeen, kan voor jouw hond toch onverteerbaar zijn. De kwaliteit van de voeding is essentieel.
Geef ook gezonde snacks en tussendoortjes met mate! Hanteer de 80/20 regel: 80% gezonde voeding, 20% zondigen.
