Gratis verzending BE en NL vanaf €75 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel doorlopend open op vrijdag 10u-16u

Ohnee, mijn hond heeft een teek!

Het is weer de tijd van het jaar. Vieze teken komen op jouw hond en die kunnen ziektes doorgeven.

Maar toch is er geen reden tot paniek. Je kunt ze op een natuurlijke manier voorkomen en verwijderen. Lees verder hoe.

Hondencoach SHIINU Turnhout

Wat is een teek?

Een teek is een kruipende parasiet, vooral te vinden in de natuur, die zich vastbijt in de huid om bloed te zuigen. Zo groeien ze langzaam uit tot een grijs bolletje.

Teken kunnen meer dan 10 keer het eigen lichaamsgewicht opzuigen. Als ze 'vol' zitten, laten ze zich op de grond vallen en leggen ze eitjes.

Hondencoach SHIINU Turnhout

Hoe herken je een teek?

Je ziet ze kruipen met het blote oog. Na de wandeling kan je dus best jouw hond inspecteren om ze te verwijderen vooraleer ze de kans krijgen om zich in de huis vast te bijten.

Vanaf ze zich in de huid hebben gezet, kan je ze ook voelen met jouw vingers. Geef jouw hond meer aaikes en massages zodat je ze kunt voelen als er zijn.

Teken zitten meestal op plaatsten waar de huid dun is zoals liezen, oksels en gezicht.

Hondencoach SHIINU Turnhout

Hoe verwijder je een teek?

Als de teek zich heeft vastgezet in de huid van jouw hond, kan je die zelf verwijderen met een tekentang, best binnen de 24u. Neem een tang met een gleuf, geen pincet. Je hoeft dus niet naar de dierenarts te gaan om een teek te laten verwijderen.

Trek de vacht opzij en schuif de gleuf van de tang onder het lichaam van de teek. Trek de teek er meteen uit (niet ronddraaien want dan kan het hoofdje of pootjes blijven steken en zal de huid ontsteken). Het wondje op de huid van jouw hond zal hooguit een dag of twee rood zien of een bobbeltje blijven. Je kunt er eventueel Vetramil honingzalf op smeren ter verzorging.

Wat doe je met een teek?

Teken zijn parasieten die je liever kwijt dan rijk bent. Ze kunnen 4 jaar overleven zonder bloed.

Leg de teek in of op de gootsteen en verbrand het. Dan kan je die zo wegspoelen of tussen keukenrol wikkelen en in de vuilbak gooien.

Hondencoach SHIINU Turnhout

Wat kan je nog doen om teken te voorkomen?

Geen chemische pil geven! Deze pillen brengen de immuniteit van jouw hond uit balans en kunnen epilepsie veroorzaken. Er zijn voldoende natuurlijke manieren om teken te voorkomen of te verwijderen.

Bekijk hier alle verzorging en supplementen uit mijn webshop.

Wil je meer gratis tips ontvangen?

Volg me dan zeker op Instagram @shiinu.hondencoaching of Facebook @shiinu.be.

 

See you there!

    Groetjes, Laura

     

    Hondencoach SHIINU Turnhout