Gratis verzending BE en NL vanaf €60 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u

Nieuwe hond: waar rekening mee houden?

Twijfel je om een hond (puppy of herplaatser) te adopteren? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en alle pro's en contra's te noteren. Wat moet je weten voor je er aan begint en als je beslist ervoor te gaan: welk ras is meer geschikt, hoe zorg je voor een goeie opvoeding, ...?

Als je eraan denkt een pup of volwassen hond in huis te halen, is het belangrijk dat je je afvraagt of je er klaar voor bent. Een hond is geen verbintenis voor één of twee jaar; het is een verbintenis voor zolang de hond leeft  (gemiddeld 10 jaar).

Verantwoorde fokkers, asielen en stichtingen zullen goed ‘screenen’ of je goed hebt nagedacht over de aanschaf van een pup of volwassen hond en geschikt bent om deze verantwoordelijkheid op je te nemen. Bovendien is jouw woon- en gezinsituatie en levensstijl heel belangrijk.

Hondencoach Turnhout SHIINU

1) Wat verwacht je van een hond?

Wat is jouw motivatie om een hond in huis te nemen? Wil je het omdat je kinderen het zo graag willen, voor meer gezelschap voor jezelf, een maatje om mee te gaan wandelen, als sport-buddy, als voorbereiding op een kind, uitbreiding van het gezin, als waakhond, om jouw ego te strelen, ... ?

Het is niet omdat je nu veel tijd hebt, dat je een hond in huis moet halen om de tijd te vullen. Je moet het echt in je buik voelen en het engagement aangaan voor de komende 10 jaar.

Als je een single bent die veel werkt, graag feest, reist en enkel een hond wenst om de lege gaten thuis op te vullen, dan lijkt het mij ook niet de ideale combo. Je neemt geen hond om elke dag alleen te laten.

Je zult aanpassingen moeten doen in jouw gezinsleven en levensstijl om zo veel mogelijk te voldoen aan de behoeften van jouw hond. Sta je hier voor open?

Een hond heeft een stabiele eigenaar nodig met een positieve mindset. Hij zal jou spiegelen. Als je aanvoelt dat het voor jou echt het ideale moment is om een eigen hond te nemen, maar je weet van jezelf dat je wat negatief of overbezorgd ingesteld bent, laat je dan vooral goed begeleiden door een hondencoach met een visie en aanpak waar jij je goed bij voelt.

Hondencoach SHIINU Turnhout

2) Wat kan jij jouw hond bieden?

Heb je een gezin? Dan is het belangrijk dat iedereen er achter staat. De hond moet in het gezin passen. Hebben jouw kinderen (nog) veel aandacht nodig van jou? Kan jij de nieuwe hond dan evenveel aandacht geven?

Een hond maakt deel uit van het gezin en mag dus ook binnen bij jullie. Als je nu al beslist dat je geen hondenhaar of -geur in huis wilt en jouw hond altijd buiten moet zitten, dan kan je beter je motivatie herbekijken. Ben jij, of iemand in het gezin, allergisch aan hondenharen? Helaas komt dit vaak achteraf tot uiting en dan moet de hond naar het asiel. Je kunt dit best checken op voorhand door vb. paar keer met honden uit het asiel te gaan wandelen.

Heb je nog andere dieren in huis? Bekijk ook welke andere dieren je al hebt en of jouw hond daarmee in aanraking zal komen vb. konijnen, kippen, katten, ... Het jachtinstinct kan soms groter zijn dan je verwacht zodat je de dieren niet bij mekaar kunt houden wat teleurstellend kan zijn. Je kunt hier wel de keuze van het ras op afstemmen.

Heb jij tijd om je te ontfermen over de opvoeding en training van je nieuwe hond? Het is niet omdat je een grote tuin hebt, dat je de hond niet moet uitlaten. De tuin gaat vaak vervelen en een dagelijkse wandeling in de omgeving geeft nieuwe prikkels en informatie. Een wekelijkse wandeling van 10 minuten is niet voldoende. Een hond is een sociaal dier dat nood heeft aan aanwezigheid en interactie met soortgenoten. Ook van jou heeft hij dit nodig, anders zal hij alleen maar ongelukkig zijn.

Jouw hond moet wennen aan jouw omgeving en levensstijl, maar jij zult ook heel wat aanpassingen moeten doen aan jouw leven. Geen enkele hond zit graag alleen. Hoe ziet jouw dagstructuur er uit? Werk je veel? Heb je een sociaal leven? Als je op reis gaat, is er een plek waar jij jouw hond naartoe kunt brengen of neem je jouw hond mee?

Hondencoach SHIINU Turnhout

3) Welk ras spreekt je aan?

Kijk welke rassen jou aanspreken en zoek de raseigenschappen op of deze matchen met jouw wensen.

Uiteraard is het heel belangrijk dat het karakter van de hond past bij jouw karakter, persoonlijkheid, levensstijl en gezin. Voor een zeer actief gezin is bijvoorbeeld een Border Collie perfect, maar vermijd deze hond als je niet bereid bent om samen met hem veel (sport)activiteiten te ondernemen. Een Border Collie lijkt een makkelijke hond in opvoeding, maar mispak je niet aan de uitdaging en beweging die hij nodig heeft.

De ene hond heeft meer verzorging nodig dan de andere hond vb. de grootte en vacht bepaalt al het verschil in prijs bij de dierenarts of trimster.

Sommige rassen zijn makkelijk te trainen en sommige heel moeilijk bv. een Border Collie vs. een Shiba Inu. Jouw geduld zal dus bij de ene meer op de proef worden gesteld dan bij de andere. ;-)

Weet je niet waar te beginnen? In een hondenencyclopedie kan je alle rassen en types met de vermelding van de eigenschappen terugvinden.

Een hond uitkiezen heeft niet altijd te maken met schoonheid of karakter, maar vaak ook met buikgevoel. De hond kiest jou uit en jij kiest de hond, onvoorwaardelijk voor de komende (gemiddeld) tien jaar.

Zoek goed de verschillende rassen op zodat je weet welke hond er het beste bij jouw gezinssituatie past. Geraak je er niet uit? Vraag dan advies aan mensen met ervaring met het ras dat je op 't oog hebt. Er zijn op Facebook vele groepen per ras waar jij ervaringen kunt lezen en vragen stellen.

Laat je dus niet leiden door enkel het schattige uiterlijk!!

SHIINU hondencoach Turnhout

4) Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Een hond heeft minstens één leider nodig. Iemand die hem begeleid, een degelijke opvoeding geeft, die hij kan vertrouwen en respecteren. Iemand die zich ontfermt over zijn behoeften en beschermt tegen mogelijke gevaren. Hem kan enthousiasmeren om nieuwe dingen te leren en gelukkig in het leven te staan.

Als jij een leuke hond ziet, maar je partner heeft er niet hetzelfde gevoel bij, denk er dan wel aan dat hij/zij mee verantwoordelijk is voor de opvoeding en het ook met hem/haar moet klikken. Anders kan de hond wel eens tussen jullie komen te staan.

Een hond kost geld: gezonde voeding, dierenarts, dagelijkse verzorging etc. Mispak je niet aan dierenartskosten. Hou rekening met de medische achtergrond en erfelijke aandoeningen van de ouders van de hond en het ras. Zelfs dan nog kan je voor verrassingen komen te staan vb. heupdysplasie, epilepsie, ...

Het is zonde dat veel honden in het asiel terechtkomen omdat mensen de kosten niet meer kunnen/willen betalen of  niet willen investeren in een goede opvoeding. Zo ontstaan er sneller gedragsklachten waar ze geen blijf mee weten. Bekijk op voorhand wat jouw hond allemaal nodig heeft en wat het kostenplaatje is want het eindigt niet met enkel de aankoop.

Laat je niet misleiden door hoe makkelijk en rooskleurig het bij anderen op social media of in films lijkt te gaan. Een hond opvoeden is zoals een kind opvoeden - je hebt the good and the bad.

Wil je een 'makkelijke' hond? Herbekijk dan jouw motivatie, want dat bestaat niet. De verantwoordelijkheid voor de opvoeding moet bij iemand liggen.

SHIINU hondencoach Turnhout

5) Pup of herplaatser?

Een schattige puppy kopen in een winkel waar veel rassen zitten, is absoluut geen aanrader! Het is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om aan een pup te komen, maar zeker niet de slimste optie. De puppy's komen namelijk meestal uit landen zoals Roemenië waar ze gekweekt worden en teven misbruikt worden om zoveel mogelijk pups te werpen. Deze worden dan veel te vroeg van de moeder verwijderd (zodat ze nog jong genoeg zijn voor verkoop), goedkoop geïmporteerd en in ons land aan 10x de prijs verder verkocht. Broodfokkers interesseren zich niet in de gezondheid en het welzijn van de honden. Hoe meer pups ze kunnen verkopen, hoe meer geld ze in het laatje krijgen. De teven hebben geen vrijheid en hun leefomstandigheden zijn vreselijk. De pups van broodfokkers hebben enorm veel erfelijke aandoeningen en ziektes waardoor je vaste klant wordt bij de dierenarts gedurende het leven van je hond. Soms heb je geluk dat je een gezonde pup hebt, maar daar zou ik niet op gokken. Het leed is veel te groot, zowel voor je pup als voor jezelf want 'had je het maar geweten'...

Daarom is het belangrijk om bewust een goede fokker te zoeken die begaan is met de gezondheid en de toekomst van zijn honden, en de broodfokkers niet te steunen. De vraag houdt namelijk het aanbod in stand. Een goede fokker heeft meestal een wachtlijst, fokt met max. 2 rassen met stamboom, heeft geen honden op zoekertjessite staan, screent grondig of je een geschikte kandidaat bent en vindt het welzijn van de honden ontzettend belangrijk. Bij een goede fokker leer je de ouderhonden kennen. Dit zegt veel over het toekomstig karakter van de puppies en of het een match kan zijn.

Je kunt ook de asielen in het oog houden vb. via Facebook. Er komen regelmatig puppy's terecht door impulsieve beslissers of door 'ongelukjes' tussen twee honden (zoals mijn Yuki). Bovendien zijn de pups en honden in het asiel altijd gecheckt door een dierenarts en screenen zij ook het toekomstige gezin.

Een herplaatser is een hond die rechtstreeks uit een ander gezin komt, asiel of buitenland. Deze optie kan je zeker ook eens bekijken, omdat er veel honden in primaire omstandigheden wachten op een nieuwe thuis. Voordelen hiervan: je weet meteen hoe je hond er als volwassene uitziet, wat zijn karakter is, is zindelijk en kent meestal al wel wat commando's, ... Nadelen: komen vaak met een rugzakje. Laat je hier zeker goed in begeleiding door een hondencoach!

Hondencoach SHIINU Turnhout

7) Wat als je al een hond hebt?

Een vriendje of vriendinnetje erbij voor jouw hond kan een leuk idee zijn! Honden zijn sociale roedeldieren en houden er niet van om alleen te zijn. Ze regelmatig met soortgenoten laten spelen is dus een meerwaarde voor hun mentaal welzijn.

Ten eerste bekijk je of jouw hond zelf een tweede hond erbij wilt. Is hij heel territoriaal? Is hij sociaal naar andere honden? Velen nemen er eentje bij omdat ze het zielig vinden om hun huidige hond alleen te laten. Het lijkt ze wel leuk om er een maatje bij te nemen, maar sommige honden vinden het best prima alleen. Misschien heeft hij genoeg aan jouw aanwezigheid en affectie, om af en toe met andere honden te spelen dan werkelijk zijn plaats in huis te moeten delen met een andere hond? Hangt van hond tot hond af.

Een hond erbij nemen omdat je jouw afwezigheid wilt goed maken door er een andere hond bij te nemen, is een verkeerde motivatie. Een nieuwe puppy heeft veel meer aandacht nodig dan een volwassen hond. Mispak je hier dus zeker niet aan.

Leef je in goede balans met jouw huidige hond? Dan kan je een tweede hond erbij zeker wel overwegen. Zorg ervoor dat mogelijke gedragsklachten eerst opgelost zijn zodat je jouw nieuwe pup een veilige thuissituatie kunt bezorgen.

Ten tweede is het belangrijk om jouw hond te laten kennismaken op neutraal terrein. Let op de lichaamstaal van beide honden. Gaat jouw hond in speelhouding? Laten beide honden het snuffelen aan mekaar toe? Begint jouw hond te grommen, wordt hij agressief of compleet apathisch? Op buitenterrein is alvast een goede indicatie, maar op eigen terrein kan het alsnog anders uitlopen. Als je hier begeleiding bij nodig heb, kan je best advies vragen aan de fokker of een hondencoach.

SHIINU hondencoach Turnhout

8) Ga naar een hondencoach

We maken allemaal wel eens fouten uit onwetendheid. Zo ging ik bij de start met mijn puppy Aiko naar de lokale hondenschool omdat dat nu eenmaal logisch lijkt. Maar hun brute aanpak pastte uiteindelijk niet bij hoe ik mijn hond wilde opvoeden. Bovendien vond ik les in grote groep helemaal niet fijn, want we konden niet volgen. Ik heb daar zo'n grote afkeer van gekregen, dat ik de moed totaal verloor. Ik voelde mij schuldig en had het gevoel te falen naar mijn hond. Dat gevoel niet gehoord te worden, mijn hond niet te begrijpen en ik mijn eigen pup niet 'aankon' zoals de rest, maakte mij heel onzeker. Ik had er het allerbeste mee voor... Uiteindelijk heeft het geleid naar mezelf compleet om te scholen en zelf hondencoach te worden. Ik creëerde zo mijn eigen visie en aanpak dewelke het best bij mij en mijn hond past om in balans samen te leven. Intussen heb ik al veel hondeneigenaren met zowel puppy's als volwassenen honden mogen begeleiden naar meer balans, begrip en een sterkere band!

Met veel passie begeleid ik jou om een positieve opvoeding en mindset te leren, zodat jij jouw hond beter leert begrijpen en jullie relatie te versterkt vanuit vertrouwen en respect. Een welzijnsgerichte opvoeding op maat van jou en jouw hond.

Nog enkele tips

1) Geef nooit een puppy cadeau aan iemand die voorgaande stappen niet heeft doorlopen. Als je toch een puppy cadeau wilt doen, geef dan het SHIINU puppypakket als verrassing. Zo kan je de ontvanger helpen voorbereiden om de juiste keuze te maken!

2) Eens je de beslissing hebt genomen en je de nieuwe hond kunt verwelkomen thuis, is het belangrijk de hond alle rust te gunnen. Kinderen, vrienden, familie, etc uitnodigen doe je pas als de hond zich op zijn gemak voelt. Wanneer de hond een paar dagen heeft kunnen wennen, kan je rustig beginnen met socialiseren, het verkennen van de omgeving, de opvoeding en later met training. Ga niet oversocialiseren, bouw alles stap voor stap op.

3) Ken je iemand die twijfelt om een hond in huis te halen? Deel dan zeker deze blog met die persoon!

Een hond kan een verrijking zijn voor jouw leven. Zorg ervoor dat ook jij een verrijking bent voor jouw hond!

Heb je na het lezen van deze blog meer persoonlijk advies of begeleiding nodig in de keuze van een hond? Heb je goed nagedacht en de stap genomen om een nieuwe hond te nemen? Heb je de keuze gemaakt en wil je een positieve training leren?Hondencoach Turnhout - SHIINU

 

Liefs, Laura

Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en tag me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be

Hondencoach Turnhout - SHIINU