Leer jouw hond beter begrijpen en versterk jullie relatie op een positieve en natuurlijke manier.

Zo herken je stress bij jouw hond

Heb jij wel eens last van een stijve nek, pijnlijke schouders, snel geïrriteerd of overprikkeld, onrustige maag en darmen, hoofdpijn, ...

Deze klachten ontstaan voornamelijk door stress, dus is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de stress, i.p.v. enkel het gevolg (de klacht) aan te pakken. Anders zullen de klachten systematisch blijven terugkomen.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

Stress bij honden werkt hetzelfde als bij mensen. Stress is nodig om alert te zijn. Het lichaam maakt bepaalde hormonen aan om je in beweging te krijgen. De belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stress-hormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Maar eens die chronisch blijft hangen, zal het lichaam niet meer vanzelf terug in balans kunnen komen en steeds blijven vechten in 'overlevingsmodus' en uiteindelijk uitgeput raken.

Instinctief wil het lichaam altijd in balans zijn. Door te lang in stress te blijven hangen, zullen er bepaalde klachten ontstaan omdat het lichaam dit niet meer kan filteren. Deze klachten zijn een duidelijk signaal dat er iets niet klopt.

Chronische stress leidt tot allerlei gezondheids- en gedragsklachten.

Jouw hond kan je niet vertellen dan hij stress heeft, maar zal het wel laten merken d.m.v. signalen. En dat is vaker dan je denkt! Voeding kan ook een enorme stressfactor zijn voor het lichaam. Daarom is het belangrijk zeker de juiste voeding voor jouw hond te geven.

Werk preventief en pak de oorzaak van klachten aan i.p.v. je enkel te focussen op het gevolg.

Hieronder som ik 5 voorbeelden op waaruit je kunt afleiden dat jouw hond stress heeft.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

1) Vernielzucht

Honden die dingen vernielen, vervelen zich meestal of hebben, ondanks jouw inspanningen, toch niet correct geleerd dat dat gedrag niet gewenst is. Verveling geeft interne onrust en maakt ongelukkig.

Het ene ras heeft al wat meer beweging, afleiding en aandacht nodig dan het andere ras. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: niemand is graag lang alleen. Honden zijn sociale dieren. Sociale interactie is een fundamentele basisbehoefte. Ik vind persoonlijk 4 uur een maximum om een hond alleen te laten, zeker als ze alleen binnen zitten. Langer kan, maar dan onder bepaalde omstandigheden en afhankelijk van de hond.

Maakt jouw hond snel dingen kapot, binnen en/of buiten? Zorg er dan voor dat het dogproof is!

Dat wilt zeggen:

 • niets laten rondslingeren
 • alles ver genoeg weg leggen
 • zorg voor voldoende ruimte & (veilig) speelgoed
 • voorzie een plek voor hun behoeften

Als je thuis komt, straf jouw hond dan niet als je ziet dat er weer iets is vernield. Jouw hond zal je thuiskomst anders gaan associëren met boos of straf en niet de link leggen met de vernieling, want voor hem was dat een leuke uitlaatklep.

Speel samen en/of ga meteen wandelen om zo snel mogelijk de stress van verveling er af te halen en jullie relatie te versterken.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

2) Trekken aan de leiband

Een klacht waar vele hondeneigenaren mee worstelen, is het trekken aan de leiband. Dit heeft ontzettend veel gevolgen voor jouw hond. Er bestaan veel adviezen die je kunt proberen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken, al dan niet ten nadele voor het welzijn van jouw hond... Trekken levert ongelooflijk veel stress en frustratie op voor jou én jouw hond.

Als jouw hond te veel opgestapelde energie heeft, en dit tijdens de wandeling niet kan ontladen, zal de stress toenemen en dit gaan uiten in andere klachten.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

3) Obsessief blaffen

'Ik wil niet dat mijn hond blaft' is hetzelfde als 'ik wil niet dat die vogel zingt, dat dat paard hinnikt of die poes miauwt'.

Honden blaffen nu eenmaal. Dat mag je hen niet afleren of afstraffen. Dat is wat ze instinctief moeten doen, namelijk territorium bewaken en beschermen. Om de roedel te waarschuwen van 'indringers' of 'gevaar'. Maar blaffen kan echt enorm storend zijn, ook voor de omgeving.

Met obsessief blaffen wilt jouw hond zeggen: 'ik verveel me', 'ik ben gefrustreerd', 'ik krijg niet voldoende lichaamsbeweging' en 'de enige manier om mezelf bezig te houden, is blaffen'.

Blaffen is een manier om angst of frustratie te uiten. Met blaffen zegt jouw hond onder spanning te staan.

Pak de oorzaken aan door hier op een positieve manier op te trainen en de stressfactoren te verminderen i.p.v. het blaffen af te straffen met bv. een blafband. Dit is schadelijk voor het welzijn van jouw hond en zo creëer je nog meer stress.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

4) Seksuele driften

Voortplanting is een fundamentele behoefte. Honden die op knuffels rijden, op de benen van mensen, of op andere honden, zijn overmatig geprikkeld. Overprikkeling levert interne stress en kan uiten in rijden op dingen om de ontladen. Het kan ook duiden op een disbalans in de hormonenspiegel, wat eveneens stress en onrustigheid oplevert.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

5) Stress- en kalmeringssignalen

Honden communiceren met elkaar d.m.v. lichaamstaal. Ze geven daarmee aan hoe hun stemming is om zo stress, frustratie en conflicten te vermijden. Hiermee wil jouw hond duidelijk maken dat hij nu ruimte wilt creëren. Jouw hond gebruikt deze taal ook om met jou te communiceren.

Elke hond heeft zo zijn voorkeurssignalen en verschillende combineren. Door te weinig kennis van de signalen die jouw hond uitzendt, wordt hij niet of verkeerd begrepen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor jullie relatie. Door op een correcte manier in te gaan op de signalen van jouw hond, voelt hij zich begrepen, zal jou meer vertrouwen en zo versterkt jullie relatie.

Voorbeelden van stresssignalen: acute haaruitval, spontane diarree, hijgen, slikken, schuimbek, ...

Voorbeelden van kalmeringssignalen: tongelen, geeuwen, krabben, wegkijken, uitschudden, ...

Na het negeren van kalmeringssignalen ontstaat stress, voelen honden zich bedreigd en ontstaat angst of agressie. Als je stress kunt managen, kom je bijna nooit in aanraking met angst en agressie.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Kan je wel wat begeleiding gebruiken?

  Het is niet evident om jezelf een spiegel voor te houden, een nieuwe visie aan te leren en/of nieuwe gewoonten aan- of af te leren.

  Ik heb verschillende trajecten voor jou: privé hondencoaching, puppytraject heel wat online cursussen en het SOHO traject als handleiding voor een bewuste opvoeding en training van A tot Z.

   Het is mijn missie om op een natuurlijke en positieve manier de gezondheid en het welzijn van jouw hond te optimaliseren en de relatie tussen jou en jouw hond te versterken.

   Wil je meer gratis tips ontvangen?

   Volg me dan zeker op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be.

    

   See you there!

    Groetjes, Laura

    Hondencoach SHIINU Turnhout