Steenweg op Baarle-Hertog 111, 2300 Turnhout | Gratis levering & verzending vanaf €60

De juiste voeding voor jouw hond

Als jij graag iets wilt eten, kan je dat zelf kiezen. Als jouw hond iets wilt eten, kan hij dat niet zelf beslissen.
Jij bepaalt wat hij eet, zijn hele leven lang.

Er is zo veel aanbod op de markt, dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Je kiest tussen het aanbod dat in de rekken in de supermarkt ligt, al dan niet verleid door de prijs, merk of verpakking, maar er is veel meer dan dat.

En eerlijk gezegd, er is ontzettend veel rotzooi voor jouw hond op de markt... Tijd om bewuste keuzes te beginnen maken!

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voeding vs. gezondheid

Ken je dat, een puistje, irritatie op je huid, maagpijn of diarree bij het eten van specifieke voedingsmiddelen. Jouw lichaam geeft aan moeite te hebben iets te verteren. Of na een week hard werken en veel fastfood eten, voel je je onrustig of zijn jouw emoties een rollercoaster.

Als je dat herkent, en je geeft jouw hond elke dag iets waar hij niet goed tegen kan, stel je dan eens voor hoe hij zich voelt...

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt voor jezelf, maar zeker ook voor jouw hond!

80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding.

Voeding is nog te vaak een onderschatte factor in onze levensstijl en zelden gelinkt aan klachten. Onze maatschappij is geprogrammeerd om medicatie te nemen bij de minste kwaaltjes, voorgeschreven door dokters en artsen die hier jaren voor gestudeerd hebben. Over voeding, hondengedrag en levensstijl (en de linken onderling) leren zij helaas niet of amper. De medische wereld is namelijk ook een draaiende economie...

Het lichaam van jouw hond weet wat goed is voor hem. En zal het jou tonen ook. Vertrouw op de signalen die jouw hond je geeft en kijk of de voeding wel past bij zijn vertering. Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal minder goed luisteren en dit ook uiten in gedragsproblemen...

Onjuiste voeding is een enorme stressfactor voor het lichaam van jouw hond met gezondheids- en gedragsklachten als gevolg.

Misschien merk je deze signalen niet meteen, of wil je ze oplossen d.m.v. medicijnen. Klachten die worden onderdrukt met medicatie (symptoombestrijding), nemen nog steeds de oorzaak ervan niet weg (oorzaakbestrijding), kunnen zich opstapelen en later op een andere manier manifesteren. Gevoeligheden kunnen onzichtbaar blijven, zich opstapelen en jaren later tot uiting komen. 

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Kijk naar jouw hond

Kijk eens naar jouw hond, wat zie je?
- jeuk
- rode pootjes, knabbelen aan de pootjes
- geïrriteerde huid
- droge neus
- stinkscheetjes
- diarree
- traanoogjes, donkere kringen rond de ogen
- stinkadem
- vieze tanden
- overmatig hijgen (in rust)
- zweetpootjes
- hyperactiviteit
- gevoelig voor ontstekingen of allergieën
- vette of droge vacht
- lusteloosheid
- weinig eetlust
- ...

Allemaal signalen die niet normaal zijn en dat je in eerste instantie best de voeding herbekijkt i.p.v. medicatie te geven om deze symptomen te onderdrukken.

Je kunt beter investeren in kwalitatieve voeding en een gezonde levensstijl, i.p.v. goedkope voeding en ziektekosten.

Elke dag hetzelfde geven, creëert tekorten op lange termijn. Jij eet toch ook niet graag elke dag boterhammen met choco?
Stel je voor, je hele leven lang hetzelfde eten...

Bovendien worden er heel wat ingrediënten toegevoegd aan hondenvoeding en -snacks die commercieel interessant zijn, maar die honden niet nodig hebben vb. tarwe, suiker, vleesmeel (i.p.v. vers vlees, ...) en onnoemelijk veel bewaarmiddelen (want hoe langer houdbaar, hoe langer het verkocht kan worden...). Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid, zoals het verstoren van de darmflora en immuniteit, waarna het lichaam uit balans is en er tekorten, allergieën of intoleranties ontstaan met kalchten als gevolg.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voedingstekorten

Kijk eens naar wat jij je hond te eten geeft. Krijgt hij voldoende voedingsmiddelen binnen? En krijgt hij niet te veel chemische producten binnen, vb. E-nummers? Helaas is de voedingsindustrie niet altijd even eerlijk en speelt het in op de onwetendheid van de mensen. Hoe langer voeding houdbaar is, hoe langer het verkocht kan worden. Wat moet er dan allemaal wel niet worden toegevoegd, denk je?

Beter voorkomen dan genezen.

Bewaarmiddelen verstoren het immuunsysteem. Voedingstekorten leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Velen zijn overtuigd dat ze hun hond goede voeding geven, omdat iemand hen dit merk heeft aangeraden, omdat de verpakking er betrouwbaar uit ziet, omdat de prijs oké is, omdat het een bekend merk is of omdat de dierenarts het verkoopt.

"Mijn dierenarts heeft me deze voeding aangeraden, dus dat zal wel goed zijn."  Weet jij wel WAT er in de voeding zit die je aan jouw hond geeft? Dat staat altijd op de verpakking en iedereen kan dat lezen, ook jij.
De voorkant van de verpakking = marketing.
De achter- of zijkant van de verpakking = werkelijke informatie.

Bovendien is niet elke hond hetzelfde en zal je moeten letten op hoe jouw hond reageert op de voeding die je geeft. De stoelgang is alvast een goede indicator.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Ingrediënten

De voorkant is hetgeen de aandacht trekt en meestal de grootste motivator om tot een aankoop over te gaan. Prijs is ook belangrijk. Het belangrijkste waar jij naar zou moeten kijken i.f.v. de gezondheid van je hond, is de ingrediëntenlijst.

Wees je bewust van de voeding die je aan jouw hond geeft.

De ingrediëntenlijst vermeld alles wat er in de verpakking zit. De vermelding is in volgorde van toepassing: het eerste zit er het meeste in, het laatste zit er het minste in.

Zoals hierboven en hieronder geschreven, kan je best tarwe en suiker vermijden, maar ook kleurstoffen, maïs, witte aardappelen en vleesmeel zijn ingrediënten die je beter vermijdt. Veel allergieën ontstaan door te veel kip en rund, maar ook door onnatuurlijke toevoegingen (kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers). Dat komt omdat deze grondstoffen ten eerste overvloeding beschikbaar zijn en dus goedkoop en ten tweede omdat ze de houdbaarheid verlengen en dus commercieel interessant zijn. Kies best voeding met zo veel mogelijk vers vlees, groentjes, probiotica en een zo kort mogelijke houdbaarheidsdatum.

De samenstellingslijst op de zij- of achterkant van de verpakking vat samen wat er exact in de voeding zit in chronologische volgorde. Vers vlees (en dierlijke bijproducten zoals botten en organen) zie je graag als eerste vermeld staan. Ook groenten, fruit en kruiden zijn een meerwaarde.

Wissel verschillende merken met kwalitatieve ingrediënten af om te vermijden dat er allergieën of tekorten ontstaan. Zeker met rauw vlees (KVV) is dit belangrijk.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

 

Natuurlijke behoeften

Honden zijn carnivoren die nood hebben aan rauw vlees, organen en botten. Je kunt dat vies vinden, maar dat is nu eenmaal hoe zij gebouwd zijn. Ook jouw lieve schattige fluff. Het verteringssysteem van mensen en honden is totaal anders: wij moeten vlees bewerken en hygiënisch houden om het verteerd te krijgen, honden moeten het rauw eten en kunnen tegen meer bacteriën dan wij.

Je hoeft niet naar de slager te gaan om een steak te kopen en die dan te bakken voor jouw hond. Dat is bedoeld voor jouw maag. Je kunt zelf wel rauwe voeding voor jouw hond samenstellen, dat heet BARF (bones and raw food). Maar daar heb je wel wat meer kennis voor nodig, omdat het compleet moet zijn. Compleet wilt zeggen dat de verhouding tussen vers vlees (spiervlees), organen, botten, groentjes, kruiden en andere ingrediënten in balans is om tekorten te voorkomen. Enkel dagelijks een rauwe steak geven, is dus ook niet voldoende.

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor brokken met veel vers vlees zoals vb. Grandorf, diepvries KVV (kant-en-klaar versvoer) van Darf of Meat4dogs, blikvoer van Grandorf of houdbare worsten van Darf. Te vinden in mijn winkel en webshop.

Advies: kies voor KVV óf brokken. Best niet beide mengen vermits het verteringsproces verschilt en dus ook maagklachten kan veroorzaken.

Als jouw hond zich niet goed in zijn vel voelt, zal hij minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Geen enkele hond is hetzelfde. Als je voeding blijft geven waar jouw hond niet goed tegen kan, stapel je klachten op die kunnen leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsklachten. Met goede voeding ondersteun je de groei en ontwikkeling van jouw hond en zo zorg je voor een gelukkig, stabiele hond.

Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert!

Als jouw hond écht niet tegen vlees kan, ga dan eerst een eliminatiedieet doen. Neem slechts één soort vlees (hypo-allergeen) en vermijd kip, rund en tarwe. Paard is bv. een vleessoort dat heel goed is als er allergieën zijn, maar dit is dan wel weer het duurste dat je kunt kiezen...

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voeding & SHIINU

Voeding is een belangrijk onderdeel in de holistische aanpak die bij SHIINU wordt gehanteerd. Gezondheid- en gedragsklachten worden o.a. vermeden of aangepakt met voeding, de juiste levensstijl en training.

Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Alle voeding en snacks die ik verkoop in mijn winkel, heb ik zelf geselecteerd (o.a. getest en goedgekeurd door mijn eigen honden) en bevatten kwalitatieve ingrediënten die zo nauw mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoeften van jouw hond. Zonder gluten (tarwe), lactose, kip, rund, suiker, onnatuurlijke toevoegingen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen en additieven.

Investeer in de gezondheid en het welzijn van jouw hond!

Wil jij jouw hond natuurlijke voeding en snacks bieden, incl. holistisch voedingsadvies op maat van jouw hond? Kom zonder afspraak langs in de natuurvoedingswinkel van SHIINU op ma of woe van 18u-20u of vrijdag van 10u-16u, Steenweg op Baarle-Hertog 111, 2300 Turnhout.
Hondencoach SHIINU Turnhout

 

Groetjes, Laura

PS: deel deze blog met andere hondeneigenaren en verspreid mee deze visie!

Hondencoach Turnhout - SHIINU