Gratis verzending BE en NL vanaf €75 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u, andere dagen op afspraak

De juiste voeding voor jouw hond

Als jij graag iets wilt eten, kan je dat zelf kiezen. Als jouw hond iets wilt eten, kan hij dat niet zelf beslissen.
Jij bepaalt wat hij eet, zijn hele leven lang.

Er is zo veel aanbod op de markt, dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Je kiest meestal standaard tussen het aanbod dat in de supermarkt beschikbaar is of het wordt aangeraden door iemand... Je krijgt ontzettend veel tegenstrijdige adviezen die jou nog meer in de war brengen. Wat is nu goed of slecht voor jouw hond?

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voeding vs. gezondheid vs. gedrag

Ken je dat, een puistje, irritatie op je huid, maagpijn of diarree bij het eten van specifieke voedingsmiddelen. Jouw lichaam geeft aan moeite te hebben iets te verteren. Of na een week hard werken en veel fast- of comfortfood eten, voel je je onrustig of zijn jouw emoties een rollercoaster.

Als je dat herkent bij jezelf, en je geeft jouw hond elke dag iets waar hij niet goed tegen kan, lijkt het je dan niet logisch dat jouw hond zich slecht in zijn vel voelt?

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt voor jezelf en zeker ook voor jouw hond!

80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding.

Voeding is nog te vaak een onderschatte factor in onze levensstijl en zelden gelinkt aan klachten. Onze maatschappij is geprogrammeerd om medicatie te nemen bij de minste kwaaltjes, voorgeschreven door dokters en artsen die hier jaren voor gestudeerd hebben. Over voeding, hondengedrag en levensstijl (en de linken onderling, de holistische visie) leren zij helaas niet of amper.

Het lichaam van jouw hond weet wat goed is voor hem. En zal het jou tonen ook. Vertrouw op de signalen die jouw hond je geeft en kijk of de voeding wel past bij zijn vertering. Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal minder goed luisteren en dit ook uiten in gedragsproblemen...

Onverteerbare voeding is een enorme stressfactor voor het lichaam, brengt de darmflora en hormonenhuishouding uit balans met gezondheids - en gedragsklachten als gevolg.

Misschien merk je deze signalen niet meteen, of wil je ze oplossen d.m.v. medicijnen (zoals cortisonen tegen ontstekingen, Apoquel als jeukremmer of antibiotica tegen bacteriën). Klachten die meteen worden onderdrukt met medicatie (symptoombestrijding), nemen nog steeds de oorzaak ervan niet weg (oorzaakbestrijding), kunnen zich opstapelen en later op een andere manier manifesteren. Bovendien brengt medicatie vaak het hele immuunsysteem in de war waardoor het lichaam verzwakt en vatbaarder is voor andere kwalen. Gevoeligheden kunnen onzichtbaar blijven, zich opstapelen en jaren later tot uiting komen. 

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Kijk naar jouw hond

Kijk eens naar jouw hond, wat zie je?
- jeuk
- rode pootjes, knabbelen aan de pootjes
- geïrriteerde huid
- droge neus
- stinkscheetjes
- diarree
- traanoogjes, donkere kringen rond de ogen
- stinkadem
- vieze tanden
- overmatig hijgen (in rust)
- zweetpootjes
- hyperactiviteit
- gevoelig voor ontstekingen of allergieën
- vette of droge vacht
- lusteloosheid
- weinig eetlust
- ...

Sommige signalen lijken je misschien normaal of geef je al medicatie voor. Eigenlijk zou je in eerste instantie altijd de voeding moeten herbekijken vooraleer je medicatie gaat geven die de symptomen onderdrukken.

Je kunt beter investeren in kwalitatieve voeding en een gezonde levensstijl, i.p.v. onnatuurlijke voeding en ziektekosten.

Elke dag hetzelfde geven, creëert tekorten op lange termijn. Jij eet toch ook niet graag elke dag boterhammen met choco?
Stel je voor, je hele leven lang hetzelfde eten...

Bovendien worden er heel wat ingrediënten toegevoegd aan hondenvoeding en -snacks die commercieel interessant zijn, maar die honden niet nodig hebben vb. tarwe, suiker, smaakversterkers, kleurstoffen, ... en onnoemelijk veel bewaarmiddelen (want hoe langer houdbaar, hoe langer het verkocht kan worden...). Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw hond op lange termijn, zoals het verstoren van de darmflora en immuniteit, waarna het lichaam uit balans is en er tekorten, allergieën of intoleranties ontstaan met bovenstaande klachten en zelfs ergere ziektes als gevolg.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voedingstekorten

Kijk eens naar wat jij je hond te eten geeft. Krijgt hij voldoende voedingsmiddelen binnen? En krijgt hij niet te veel onverteerbare ingrediënten en chemische producten binnen, vb. E-nummers? Helaas is de voedingsindustrie niet altijd even eerlijk en speelt het in op de onwetendheid van de mensen. Hoe langer voeding houdbaar is, hoe langer het verkocht kan worden. Wat moet er dan allemaal wel niet worden toegevoegd of bewerkt, denk je?

Beter voorkomen dan genezen.

Bewaarmiddelen verstoren het immuunsysteem. Voedingstekorten leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Velen zijn overtuigd dat ze hun hond goede voeding geven, omdat iemand hen dit merk heeft aangeraden, omdat de verpakking er betrouwbaar uit ziet, omdat de prijs oké is, omdat het een bekend merk is of omdat de dierenarts het verkoopt. Een witte jas geeft vertrouwen, maar let op want het zij weten het zelf niet altijd, zij zijn geïnformeerd door de producent die vaak meer commercieel belang hebben dan werkelijke kennis van hondenvoeding.

Ik hoor zo vaak: "mijn dierenarts/fokker heeft me deze voeding aangeraden, dus dacht dat het wel goed zou zijn."  En toch vertoont hun hond klachten, dus dan zijn ze ten einde raad en komen ze langs mijn winkel, als laatste 'redmiddel'. Na mijn advies, zijn de meeste klachten binnen enkele dagen al verdwenen, en dat met uitsluitend natuurlijke voeding en supplementen. Voeding is niet altijd de oplossing voor kwaaltjes, maar zeker wel een belangrijk onderdeel!

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Ingrediënten

De voorkant van de verpakking is hetgeen de aandacht trekt en meestal de grootste motivator om tot een aankoop over te gaan. Prijs en de perceptie van het merk is ook belangrijk. Het belangrijkste waar jij naar moet kijken i.f.v. de gezondheid van je hond, is de samenstelling.

Wees je bewust van de voeding die je aan jouw hond geeft.

De samenstellingslijst op de zij- of achterkant van de verpakking vat samen wat er exact in de voeding zit. Vraag advies aan de verkoper/dierenarts/fokker als ze jou voeding aanraden. Je wilt immers toch weten wat je precies aan jouw hond geeft?

Wissel gerust verschillende merken met kwalitatieve ingrediënten af om te vermijden dat er allergieën of tekorten ontstaan. Zeker met rauw vlees (KVV) is dit belangrijk.

Hondencoach Turnhout - SHIINU

 

Natuurlijke behoeften

Honden zijn carnivoren die nood hebben aan rauw vlees, organen en botten. Het verteringssysteem van mensen en honden is totaal anders: wij moeten vlees bewerken en hygiënisch houden om het verteerd te krijgen, honden moeten het rauw eten en kunnen meer tegen (vuile) bacteriën dan wij.

Je hoeft niet naar de slager te gaan om een steak te kopen en die dan te bakken voor jouw hond. Dat is bedoeld voor jouw maag. Je kunt zelf wel rauwe voeding voor jouw hond samenstellen, dat heet BARF (bones and raw food). Maar daar heb je wel wat meer kennis voor nodig, omdat het compleet moet zijn. Compleet wilt zeggen dat de verhouding tussen vers vlees (spiervlees), organen, botten en in mindere mate groentjes, kruiden en supplementen in balans is om tekorten te voorkomen. Enkel dagelijks een rauwe steak geven, is dus ook absoluut niet voldoende.

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor brokken met een hoog vleesaandeel vb. Grandorf, diepvries KVV (kant-en-klaar versvoer) van Darf of Meat4dogs, blikvoer van Grandorf of houdbare worsten van Darf. Dit is allemaal te vinden in mijn winkel en webshop. Ik verkoop enkel merken waar ik zefl 100% achter sta en ook aan mijn eigen honden geef.

Advies: kies voor KVV óf brokken. Best niet beide mengen vermits het verteringsproces verschilt en dus ook maagklachten kan veroorzaken.

Als jouw hond zich niet goed in zijn vel voelt, zal hij minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Geen enkele hond is hetzelfde. Als je voeding blijft geven waar jouw hond niet goed tegen kan, stapel je klachten op die kunnen leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsklachten. Met goede voeding ondersteun je de groei en ontwikkeling van jouw hond en zo zorg je voor een gelukkige, stabiele hond.

Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert!

Als jouw hond écht niet tegen vlees kan, ga dan eerst een eliminatiedieet doen. Neem slechts één soort vlees (hypo-allergeen) en vermijd alvast kip, rund en tarwe. Paard is een vleessoort dat heel goed is als er allergieën zijn, maar dit is dan wel weer het duurste dat je kunt kiezen...

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Voeding & SHIINU

Voeding is een belangrijk onderdeel in de holistische aanpak die bij SHIINU wordt gehanteerd. Gezondheid- en gedragsklachten worden o.a. vermeden of aangepakt met voeding, de juiste levensstijl en training.

Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Alle voeding en snacks die ik verkoop in mijn winkel, heb ik zelf geselecteerd (o.a. getest en goedgekeurd door mijn eigen honden) en bevatten kwalitatieve ingrediënten die zo nauw mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoeften van jouw hond. Zonder gluten (tarwe), lactose, kip, rund, suiker, onnatuurlijke toevoegingen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen en additieven.

Investeer in de gezondheid en het welzijn van jouw hond!

Hondencoach SHIINU Turnhout

Wil jij jouw hond enkel het beste bieden?

Ik heb voor jou al heel wat denk- en opzoekwerk gedaan. Bekijk het volledige aanbod 100% natuurlijke voeding en snacks in mijn webshop.

Wil jij hier meer over leren?
Dan heb ik twee interessante online cursussen voor jou klaar staan:

1) mini-cursus 'verpakkingen lezen': klik hier

2) uitgebreide cursus 'hondenvoeding vanuit een holistische bril': klik hier

Liefs, Laura

Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en volg me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be.

SHIINU hondencoach Turnhout