Training, therapie en coaching voor honden | laura@shiinu.be | 0477/333.484 | @shiinu.be --- Webshop: gratis verzending vanaf €60

De juiste voeding voor jouw hond

Als jij begaan bent met de gezondheid en het welzijn van jouw hond, dan is onderstaande iets dat je moet lezen!

In deze blog neem ik je mee in mijn holistische visie omtrent voeding voor jouw hond en geef ik jou gratis nieuwe inzichten.

Als jij graag iets wilt eten, kan je dat zelf kiezen. Als jouw hond iets wilt eten, kan hij dat niet zelf beslissen.
Jij bepaalt wat hij eet, zijn hele leven lang.

Er is zo veel aanbod op de markt, dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet.
Je kiest tussen het aanbod dat in de rekken in de supermarkt ligt, maar er is veel meer dan dat...

Voeding vs. gezondheid

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt voor jezelf, maar zeker ook voor jouw hond!

80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding. 

Voeding is nog te vaak een onderschatte factor in onze levensstijl en zelden gelinkt aan klachten. Onze maatschappij is geprogrammeerd om medicatie te nemen bij de minste kwaaltjes, voorgeschreven door dokters en artsen die hier jaren voor gestudeerd hebben. Over voeding, hondengedrag en levensstijl (en de linken onderling) leren zij niet of amper. De medische wereld is namelijk ook een draaiende economie...

Vaak merk je niet dat jouw hond met kwaaltjes rondloopt. Door hier blind voor te zijn of dit te negeren, kunnen ze zich opstapelen en uitmonden tot ergere klachten en ziektes. Klachten die worden onderdrukt met medicatie (symptoombestrijding), nemen nog steeds de oorzaak ervan niet weg (oorzaakbestrijding) en gaan zich dan op een andere manier manifesteren.

Kijk naar jouw hond

Kijk eens naar jouw hond: heeft hij een vette of droge vacht, allergieën, droge neus, traanogen, diarree, stinkscheetjes, regelmatig jeuk of aan pootjes lekken, stinkadem, zoekt hij graag koude plekken op, hijgt hij fel (niet na inspanning), is hij hyperactief, is hij dikker of dunner dan normaal, ... Allemaal signalen dat je best de voeding herbekijkt i.p.v. medicatie te geven om deze symptomen te onderdrukken.

Je kunt beter investeren in kwalitatieve voeding en een gezonde levensstijl, i.p.v. te investeren in dierenartsbezoeken en medicatie.

Elke dag hetzelfde geven, creëert tekorten op lange termijn. Jij eet toch ook niet graag elke dag boterhammen met choco?
Stel je voor, je hele leven lang hetzelfde eten...

Bovendien worden er heel wat ingrediënten toegevoegd aan hondenvoeding en -snacks die commercieel interessant zijn, maar die honden niet nodig hebben vb. tarwe, suiker, maïs, vleesmeel (i.p.v. vers vlees, ...). Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid zoals het ontstaan van tekorten, allergieën of intoleranties met ziektes als gevolg.

Voedingstekorten

Kijk eens naar wat jij je hond te eten geeft. Krijgt hij voldoende voedingsmiddelen binnen? En krijgt hij niet te veel chemische producten binnen, vb. E-nummers? Helaas is de voedingsindustrie niet altijd even eerlijk en speelt het in op de onwetendheid van de mensen. Hoe langer voeding houdbaar is, hoe langer het verkocht kan worden. Wat moet er dan allemaal wel niet worden toegevoegd, denk je?

Beter voorkomen dan genezen.

Bewaarmiddelen verstoren het immuunsysteem. Voedingstekorten kunnen leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Velen zijn overtuigd dat ze hun hond goede voeding geven, omdat iemand hen dit merk heeft aangeraden, omdat de verpakking er betrouwbaar uit ziet, omdat de prijs oké is, omdat het een bekend merk is of omdat de dierenarts het verkoopt.

"Mijn dierenarts heeft me deze voeding aangeraden, dus dat zal wel goed zijn."  Weet jij wel WAT er in de voeding zit die je aan jouw hond geeft? Dat staat altijd op de verpakking en iedereen kan dat lezen, ook jij.
De voorkant van de verpakking = marketing.
De achter- of zijkant van de verpakking = werkelijke informatie.

Voeding

Ingrediënten

De voorkant is hetgeen de aandacht trekt en de grootste motivator om tot een aankoop over te gaan. Prijs is ook belangrijk. Het belangrijkste waar jij naar zou moeten kijken i.f.v. de gezondheid van je hond, is de ingrediëntenlijst.

Wees je bewust van de voeding die je aan jouw hond geeft.

De ingrediëntenlijst vermeld alles wat er in de verpakking zit. De vermelding is in volgorde van toepassing: het eerste zit er het meeste in, het laatste zit er het minste in.

Zoals hierboven en hieronder geschreven, kan je best tarwe en suiker vermijden, maar ook kleurstoffen, maïs, aardappelen en vleesmeel zijn ingrediënten die je beter vermijdt. Veel allergieën ontstaan door te veel kip en rund, maar ook door onnatuurlijke toevoegingen (kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers).

Vers vlees (en dierlijke bijproducten zoals botten en organen) zie je graag als eerste vermeld staan. Ook groenten, fruit en kruiden zijn een meerwaarde.

Wissel verschillende merken met kwalitatieve ingrediënten af om te vermijden dat er allergieën of tekorten ontstaan.

Voeding

Natuurlijke behoeften

Honden zijn carnivoren die nood hebben aan vers vlees, organen en botten. Je kunt dat vies vinden, maar dat is nu eenmaal hoe zij gebouwd zijn. Ook jouw lieve schattige fluff. Het verteringssysteem van mensen en honden is totaal anders: wij moeten vlees bewerken en hygiënisch houden om het verteerd te krijgen, honden moeten het rauw eten en kunnen tegen meer bacteriën dan wij.

Je hoeft dus niet naar de slager te gaan om een steak te kopen en die dan te bakken voor jouw hond. Dat is bedoeld voor jouw maag. Je kunt zelf wel rauwe voeding voor jouw hond samenstellen, dat heet BARF (bones and raw food). Maar daar heb je wel wat meer kennis voor nodig, omdat het compleet moet zijn. Compleet wilt zeggen dat de verhouding tussen vers vlees (spiervlees), organen, botten, groentjes, kruiden en andere ingrediënten in balans is om tekorten te voorkomen. Enkel een rauwe steak geven, is dus ook niet voldoende.

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor brokken met veel vers vlees, diepvries KVV (kant-en-klare worsten), blikvoer of houdbare worsten.

Advies: kies voor KVV of brokken. Best niet beide mengen vermits het verteringsproces verschilt en dus ook maagklachten kan veroorzaken.

Als jouw hond zich niet goed in zijn vel voelt, zal hij minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Geen enkele hond is hetzelfde. Als je voeding blijft geven waar jouw hond niet goed tegen kan, stapel je klachten op die kunnen leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsklachten. Met goede voeding ondersteun je de groei en ontwikkeling van jouw hond.

Je bent wat je verteert.

Als jouw hond toch écht niet tegen vlees kan, ga dan eerst een eliminatiedieet doen. Neem slechts één soort vlees (hypo-allergeen) en vermijd kip, rund en tarwe.

Voeding & SHIINU

Voeding is een belangrijk onderdeel in de holistische aanpak die bij SHIINU wordt gehanteerd. Gedrags- en gezondheidsklachten kunnen worden vermeden of aangepakt met voeding, de juiste levensstijl en training.

Mijn missie is om op een positieve en natuurlijke manier de gezondheid en het welzijn van jouw hond te optimaliseren en de relatie tussen jou en jouw hond te versterken.

Naast de privétraining, -therapie en hondenschool, heb ik intussen mijn aanbod uitgebreid naar natuurlijke en gezonde voeding voor honden! Dat past volledig in mijn holistische aanpak waarbij ik jouw hond als geheel zie en linken leg tussen gedrag, gezondheid en levensstijl.

Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, zal minder goed luisteren en sneller ongewenst gedrag vertonen.

Eind 2015 volgde in een cursus ‘Chinese voedingsleer’ voor mensen, en dat opende mijn wereld. Een jaar later volgde ik een cursus voeding voor honden, erna maakte ik mijn eigen hondenvoeding met vers vlees en organen (barf), in 2019 begon ik met de SHIINU’s barkery waarin ik zelf gezonde hondenkoekjes bak. Nadien begon ik freelance voor Edgard&Cooper te werken en geef  bakdemo's en workshops zodat jij zelf gezonde hondenkoekjes leert bakken.

Alle voeding en snacks die ik verkoop, heb ik zelf geselecteerd en bevatten kwalitatieve ingrediënten die zo goed mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoeften van jouw hond. Zonder gluten (tarwe), lactose, onnatuurlijke toevoegingen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen en additieven.

Ik leer jou kritisch nadenken over WAT je aan jouw hond geeft. Daarom ben ik steeds transparant over de merken, open over de inhoud en waarom je best voor het ene of het andere kiest. Ik zal jou niets opleggen maar geef wel advies i.f.v. van jouw hond. De keuze ligt steeds bij jou.

Voedingsadvies nodig? Neem contact op!

Het volledige aanbod + ingrediëntenlijsten kan je in de webshop terugvinden. Op afspraak kan je altijd langskomen in de shop in Turnhout.

Merken die ik verdeel: Eden, Grandorf, Darf, Meat4dogs, Keetjes, Runner, Akyra en Alaska - KVV diepvries, houdbare worsten, brokken, blikvoer en snacks. Dit zijn allemaal producten die ik afwisselend aan mijn eigen honden geef.

Deel deze blog gerust met andere hondeneigenaren met vermelding van mijn naam! :-)

SHIINU