Gratis verzending BE en NL vanaf €75 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u, andere dagen op afspraak

De gevolgen van trekken aan de leiband

Trekt jouw hond aan de leiband tijdens het wandelen?

Je hebt misschien al heel wat adviezen uitgeprobeerd, zonder resultaat... Als ik je kan geruststellen: you're not alone! Het is een veelvoorkomende klacht en su-per frustrerend voor de meeste hondeneigenaren!

Hondencoach Turnhuot - SHIINU

Op vele hondenscholen, veel hondentrainers en het internet leren jou o.a. om een stropketting te gebruiken, kei hard terug te trekken, te roepen, hulpmiddelen te gebruiken, dat jouw hond perfect naast jou moet wandelen - langs slechts één kant-, een extra korte leiband te gebruiken, etc. Doe dit niet!

Als je begaan bent met het welzijn van jouw hond en een sterke relatie wilt opbouwen vanuit vertrouwen en respect, dan zijn dat de allerslechtste adviezen die je kunt opvolgen.

Hulpmiddelen, strenge regels of een autoritaire aanpak lijken het voor jou gemakkelijker te maken. Het symptoom 'trekken' zal misschien verminderen of verdwijnen, maar daarmee neem je de oorzaak van de klacht niet weg. Zorg er voor dat de wandeling geen immense stress-wandeling wordt door te kijken naar jouw hond zijn wensen en behoeften.

Door enkel de symptomen aan te pakken op korte termijn, d.m.v. hulpmiddelen of kei hard terugtrekken, zal jouw hond zich meer en meer gefrustreerd voelen, zijn gevoelens leren onderdrukken en dat is nefast voor jullie relatie op lange termijn.

Het is best om de oorzaak van het trekken aan te pakken op een positieve manier (in het voordeel van het welzijn van jouw hond op lange termijn), i.p.v. de symptomen (in jouw voordeel op korte termijn).

Hondencoach Turnhout - SHIINU

De gevolgen van 'trekken aan de leiband':

 • De huid rond de halsband wordt door de druk beschadigd en kan haarverlies, irritatie, schuurwonden, … als gevolg hebben.
 • De spieren in de hals van je hond kunnen door overmatige spanning overbelast worden met verkramping en pijn als gevolg.
 • De lymfeklieren en -banen zijn ook aanwezig in de hals van je hond. Als deze beschadigd geraken, verzwakt de immuniteit van je hond sterk. Door irritatie kunnen de klieren gaan opzwellen wat voor pijn kan zorgen.
 • De luchtpijp die samengedrukt wordt, kan beschadigd raken en belemmering van de ademhaling als gevolg hebben. Vaak kan je dit herkennen aan overmatig hijgen en/of een piepend geluid.
 • Door een hoge druk op het strottenhoofd en de slokdarm kan jouw hond moeilijk slikken of kan het slikken pijn veroorzaken. Eten wordt hierdoor een onaangename ervaring.
 • De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat zich in de hals van jouw hond bevindt, net op de plaats waar veel honden hun halsband wordt gedragen. Dit orgaan zorgt voor hormoonproductie. Regelmatig hoge druk op dit orgaan kan leiden tot o.a. hypergedrag (zeer hoog energie en weinig of geen controle over zichzelf) en hypothyreoïdie (vertraging van lichamelijke en fysieke processen).
 • De trekkracht kan leiden tot vervroegde degeneratie van wervels en tussenwervels met artrose en hernia’s tot gevolg. In sommige gevallen kunnen de wervels zelfs verschuiven en zo het ruggenmerg beschadigen.
 • Het lichaam van jouw hond staat onder spanning wat serieuze gevolgen kan hebben voor zijn fysieke en mentale gezondheid op lange termijn.
 • De band tussen jou en jouw hond raakt beschadigd. Jouw hond voelt zich niet begrepen en zal het vertrouwen in jou verliezen op momenten dat hij stress ervaart.
 • Jouw hond zal snel overprikkeld raken en moeilijk rust vinden wat zich kan uiten in andere gezondheids- en gedragsklachten (stress, angst, blaffen, uitvallen, ...)
 • ...

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Wandelen hoort aangenaam en ontspannen te zijn, voor zowel jezelf als jouw hond. Als dit niet ontspannen kan verlopen, is het echt belangrijk dat je hiervoor hulp inschakelt i.p.v. je te frustreren of de klachten op te stapelen. Zomaar adviezen proberen, is geen goed idee. Je weet immers niet of je de juiste aanpak hanteert en je kunt jezelf geen spiegel voorhouden.

Kan je wel wat begeleiding gebruiken?

  Het is niet evident om jezelf een spiegel voor te houden, een nieuwe visie aan te leren en/of nieuwe gewoonten aan- of af te leren.

  Ik heb verschillende trajecten voor jou: privé hondencoaching, puppytraject of het SOHO traject (online).

   Het is mijn missie om op een natuurlijke en positieve manier de gezondheid en het welzijn van jouw hond te optimaliseren en de relatie tussen jou en jouw hond te versterken.

    

   Liefs, Laura

   Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en volg me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be.

   SHIINU hondencoach Turnhout