Training, therapie en coaching voor honden | laura@shiinu.be | 0477/333.484 | @shiinu.be

De gevolgen van trekken aan de leiband

Trekt jouw hond aan de leiband tijdens het wandelen? Wat doe jij dan: wachten, terugtrekken, roepen, meelopen of dan maar liever thuisblijven, ... ?

Je hebt misschien al heel wat adviezen uitgeprobeerd zonder resultaat... Het is in ieder geval een veelvoorkomende klacht.

Op vele hondenscholen, veel hondentrainers en het internet leren jou o.a. om een stropketting te gebruiken, kei hard terug te trekken, te roepen, hulpmiddelen te gebruiken, dat jouw hond perfect naast jou moet wandelen (geen cm voor jou) langs slechts één kant, een extra korte leiband te gebruiken, ... LUISTER HIER NIET NAAR!

Als je begaan bent met het welzijn van jouw hond en een sterke relatie wilt opbouwen vanuit vertrouwen en respect, dan zijn dat de allerslechtste adviezen die je kunt opvolgen.

Hulpmiddelen of een autoritaire aanpak lijken het voor jou gemakkelijker te maken. Het symptoom 'trekken' zal misschien verminderen of verdwijnen, maar daarmee neem je de oorzaak van de klacht niet weg. Trekken is heel stresserend voor zowel jezelf als jouw hond waardoor de wandeling één grote stresswandeling is. Door enkel de symptomen aan te pakken, d.m.v. hulpmiddelen of terugtrekken, zal jouw hond zich meer en meer gefrustreerd voelen, zijn gevoelens leren onderdrukken, etc ...

In deze blog neem ik je mee doorheen de gevolgen van 'trekken aan de leiband'.

 • De huid rond de halsband wordt door de druk beschadigd en kan haarverlies, irritatie, schuurwonden, … als gevolg hebben.
 • De spieren in de hals van je hond kunnen door overmatige spanning overbelast worden met verkramping en pijn als gevolg.
 • De lymfeklieren en -banen zijn ook aanwezig in de hals van je hond. Als deze beschadigd geraken, verzwakt de immuniteit van je hond sterk. Door irritatie kunnen de klieren gaan opzwellen wat voor pijn kan zorgen.
 • De luchtpijp die samengedrukt wordt, kan beschadigd raken en belemmering van de ademhaling als gevolg hebben. Vaak kan je dit herkennen aan overmatig hijgen en/of een piepend geluid.
 • Door een hoge druk op het strottenhoofd en de slokdarm kan jouw hond moeilijk slikken of kan het slikken pijn veroorzaken. Eten wordt hierdoor een onaangename ervaring.
 • De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat zich in de hals van jouw hond bevindt, net op de plaats waar veel honden hun halsband wordt gedragen. Dit orgaan zorgt voor hormoonproductie. Regelmatig hoge druk op dit orgaan kan leiden tot o.a. hypergedrag (zeer hoog energie en weinig of geen controle over zichzelf) en hypothyreoïdie (vertraging van lichamelijke en fysieke processen).
 • De trekkracht kan leiden tot vervroegde degeneratie van wervels en tussenwervels met artrose en hernia’s tot gevolg. In sommige gevallen kunnen de wervels zelfs verschuiven en zo het ruggenmerg beschadigen.
 • Het lichaam van jouw hond staat onder spanning wat serieuze gevolgen kan hebben voor zijn fysieke en mentale gezondheid op lange termijn.
 • De band tussen jou en jouw hond raakt beschadigd. Jouw hond voelt zich niet begrepen en zal het vertrouwen in jou verliezen op momenten dat hij stress ervaart.
 • Jouw hond zal snel overprikkeld raken en moeilijk rust vinden wat zich kan uiten in andere gezondheids- en gedragsklachten (stress, angst, blaffen, uitvallen, ...)
 • ...

Sowieso kan je al beter overschakelen naar een Y-tuigje met brede bandjes. Dit zit tegen de borst en tussen de schouders zodat de druk van het trekken wordt verdeeld over het lichaam van jouw hond. Andere tuigjes belemmeren de bewegingsvrijheid van jouw hond en kunnen schouderklachten veroorzaken. Tuigjes met dunne bandjes snijden in het lichaam. Door de adrenaline van het trekken en vooruit gaan, zal jouw hond dit niet meer voelen.

Wandelen hoort aangenaam en ontspannen te zijn, voor zowel jezelf als jouw hond. Als dit niet ontspannen kan verlopen, is het echt belangrijk dat je hiervoor hulp inschakelt i.p.v. je te frustreren of de klachten op te stapelen. Zomaar adviezen proberen, is geen goed idee. Je weet immers niet of je de juiste aanpak hanteert.

Het is niet enkel het gedrag van jouw hond dat je moet bekijken, ook jij speelt hier een grote rol in. Pak de oorzaak van de klacht aan en leer jouw hond beter begrijpen. Dat is hoe je op een positieve manier met ongewenst gedrag van jouw hond omgaat. Het zal misschien iets langer duren en meer commitment van jou vragen, maar is dat niet jouw taak als eigenaar?

Wil jij graag leren hoe je ontspannen kunt gaan wandelen?

Schrijf je in voor de bootcamp 'trekken aan de leiband' in de SHIINU hondenschool in Turnhout.
Je leert met dit traject in een groepje van max. 4 personen op een maand tijd hoe je op een positieve manier met jouw hond kunt gaan wandelen ZONDER dat iemand van jullie trekt. Bovendien leer je hem in praktijk beter begrijpen d.m.v. hondentaal en nieuwe inzichten.

 

Kom op afspraak langs in de SHIINU-shop in Turnhout voor advies voor correcte leibanden, halsbanden en/of tuigjes.

Of kies voor privétherapie aan huis.

Heb je hier vragen bij? Laat het me weten! Ik hoor graag van jou via privébericht op social media. Je kunt me vinden via @shiinu.be. Of stuur me een mailtje via laura@shiinu.be.