Gratis verzending BE en NL vanaf €60 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u

De gevolgen van trekken aan de leiband

Trekt jouw hond aan de leiband tijdens het wandelen?

Je hebt misschien al heel wat adviezen uitgeprobeerd, zonder resultaat... Als ik je kan geruststellen: you're not alone! Het is een veelvoorkomende klacht en su-per frustrerend voor de meeste hondeneigenaren!

Hondencoach Turnhuot - SHIINU

Op vele hondenscholen, veel hondentrainers en het internet leren jou o.a. om een stropketting te gebruiken, kei hard terug te trekken, te roepen, hulpmiddelen te gebruiken, dat jouw hond perfect naast jou moet wandelen - langs slechts één kant-, een extra korte leiband te gebruiken, etc. Doe dit niet!

Als je begaan bent met het welzijn van jouw hond en een sterke relatie wilt opbouwen vanuit vertrouwen en respect, dan zijn dat de allerslechtste adviezen die je kunt opvolgen.

Hulpmiddelen, strenge regels of een autoritaire aanpak lijken het voor jou gemakkelijker te maken. Het symptoom 'trekken' zal misschien verminderen of verdwijnen, maar daarmee neem je de oorzaak van de klacht niet weg. Zorg er voor dat de wandeling geen immense stress-wandeling wordt door te kijken naar jouw hond zijn wensen en behoeften.

Door enkel de symptomen aan te pakken op korte termijn, d.m.v. hulpmiddelen of kei hard terugtrekken, zal jouw hond zich meer en meer gefrustreerd voelen, zijn gevoelens leren onderdrukken en dat is nefast voor jullie relatie op lange termijn.

Het is best om de oorzaak van het trekken aan te pakken op een positieve manier (in het voordeel van het welzijn van jouw hond op lange termijn), i.p.v. de symptomen (in jouw voordeel op korte termijn).

Hondencoach Turnhout - SHIINU

De gevolgen van 'trekken aan de leiband':

 • De huid rond de halsband wordt door de druk beschadigd en kan haarverlies, irritatie, schuurwonden, … als gevolg hebben.
 • De spieren in de hals van je hond kunnen door overmatige spanning overbelast worden met verkramping en pijn als gevolg.
 • De lymfeklieren en -banen zijn ook aanwezig in de hals van je hond. Als deze beschadigd geraken, verzwakt de immuniteit van je hond sterk. Door irritatie kunnen de klieren gaan opzwellen wat voor pijn kan zorgen.
 • De luchtpijp die samengedrukt wordt, kan beschadigd raken en belemmering van de ademhaling als gevolg hebben. Vaak kan je dit herkennen aan overmatig hijgen en/of een piepend geluid.
 • Door een hoge druk op het strottenhoofd en de slokdarm kan jouw hond moeilijk slikken of kan het slikken pijn veroorzaken. Eten wordt hierdoor een onaangename ervaring.
 • De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat zich in de hals van jouw hond bevindt, net op de plaats waar veel honden hun halsband wordt gedragen. Dit orgaan zorgt voor hormoonproductie. Regelmatig hoge druk op dit orgaan kan leiden tot o.a. hypergedrag (zeer hoog energie en weinig of geen controle over zichzelf) en hypothyreoïdie (vertraging van lichamelijke en fysieke processen).
 • De trekkracht kan leiden tot vervroegde degeneratie van wervels en tussenwervels met artrose en hernia’s tot gevolg. In sommige gevallen kunnen de wervels zelfs verschuiven en zo het ruggenmerg beschadigen.
 • Het lichaam van jouw hond staat onder spanning wat serieuze gevolgen kan hebben voor zijn fysieke en mentale gezondheid op lange termijn.
 • De band tussen jou en jouw hond raakt beschadigd. Jouw hond voelt zich niet begrepen en zal het vertrouwen in jou verliezen op momenten dat hij stress ervaart.
 • Jouw hond zal snel overprikkeld raken en moeilijk rust vinden wat zich kan uiten in andere gezondheids- en gedragsklachten (stress, angst, blaffen, uitvallen, ...)
 • ...

Hondencoach Turnhout - SHIINU

Sowieso kan je al beter overschakelen naar een Y-tuigje met brede bandjes. Dit zit tegen de borst en tussen de schouders zodat de druk van het trekken wordt verdeeld over het lichaam van jouw hond. Andere tuigjes belemmeren de bewegingsvrijheid van jouw hond en kunnen schouderklachten veroorzaken. Tuigjes met dunne bandjes snijden in het lichaam. Door de adrenaline van het trekken en vooruit gaan, zal jouw hond dit niet meer voelen, maar zal er op termijn wel de klachten van ondervinden wat dan weer gevolgen heeft op zijn welzijn.

Wandelen hoort aangenaam en ontspannen te zijn, voor zowel jezelf als jouw hond. Als dit niet ontspannen kan verlopen, is het echt belangrijk dat je hiervoor hulp inschakelt i.p.v. je te frustreren of de klachten op te stapelen. Zomaar adviezen proberen, is geen goed idee. Je weet immers niet of je de juiste aanpak hanteert.

Het is niet enkel het gedrag van jouw hond dat je moet bekijken, ook jij speelt hier een grote rol in. Pak de oorzaak van de klacht aan, leer jouw hond beter begrijpen en verminder het stress-niveau bij jouw hond.

Dat is hoe je op een positieve manier met ongewenst gedrag van jouw hond omgaat. Het zal misschien iets langer duren en meer commitment van jou vragen, maar dat heb je ongetwijfeld voor jouw hond over!

Wil jij voor eens en voor altijd het trekken tijdens de wandeling afleren en een ontspannen wandeling creëren?

Je kunt een uniek traject volgen bij SHIINU zodat jij op korte termijn een efficiënte structuur leert om het trekken van jouw hond te af te leren en een ontspannen wandeling creëert.Hondencoach Turnhout - SHIINU

 

Liefs, Laura

Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en tag me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be

Hondencoach Turnhout - SHIINU