Gratis verzending BE en NL vanaf €75 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u, andere dagen op afspraak

De basisbehoeften van jouw hond

Een gelukkige hond is een gelukkig eigenaar. En ook andersom.

Jouw hond maakt deel uit van je familie, je gezin. Je wilt er alles aan doen om jouw trouwe viervoeter gelukkig te maken, want het is jouw verantwoordelijkheid en je krijgt er enorm veel van terug: onvoorwaardelijke liefde.

Wat heeft jouw hond nodig om gelukkig te zijn? Lees verder!

Hondencoach SHIINU Turnhout

Behoeften

Ken je de behoeftepiramide van Maslow? 
Dit is een schematische weergave waarin de behoeften van de mens staan weergegeven, op volgorde van de prioriteit die eraan gegeven wordt.

Hondencoach SHIINU Turnhout

 

Honden hebben ook behoeften die hun geluk mee bepalen. Dus i.p.v. je te concentreren op de symptomen vb. gedrag, kan je beter kijken naar wat jou (zie hierboven), en jouw hond (zie hieronder), gelukkig maakt en hier aan voldoen. Zo pak je de oorzaak aan en kan je efficiënter werken richting jullie levensgeluk.

Fundamentele behoeften

 • Jacht: voeding
 • Sociale interactie
 • Voortplanting
 • Territorium (veilig gevoel)

  Basisbehoeften

  • Goede band: spelen, quality time, vertrouwen
  • Leven in familie - roedel
  • Verzorging
  • Natuurlijke voeding
  • Wandelen en bewegen op eigen tempo
  • Neus mogen gebruiken
  • Kunnen ontlasten wanneer hij wil
  • Structuur en duidelijkheid: weten waar hij aan toe is
  • Gezond lichaam (geen pijn hebben)
  • Een gelukkige eigenaar

  Hondencoach SHIINU Turnhout

    Sociale interactie

    Honden zijn sociale roedeldieren en houden er van om samen te zijn. Het is een fundamentele behoefte. Het is voor hen een straf om geen interactie te mogen hebben, met mensen of soortgenoten, of om geen aandacht te krijgen. De ene hond heeft dit meer nodig dan de andere. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je dit kunt bieden aan jouw hond!

    Spel

    Spelen met jouw hond heeft veel voordelen.

    Het is niet alleen leuk, het versterkt ook jullie relatie of de band met soortgenoten. Het houdt jouw hond actief en zijn lichaam en geest in goede conditie. Zo heeft hij de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te voeren, waardoor hij beter in zijn vel komt te zitten en zich zelfzekerder voelt.

    Tijdens het spelen, kan jouw hond zijn sociale vaardigheden verbeteren, kan je spelenderwijs grenzen afbakenen en je leert mekaar ook beter kennen. Misschien is het voor jou moeilijk om andere honden te vinden die je vertrouwt of heb je een afkeer van losloopzones, dan raad ik u zeker aan om naar de SHIINU speldagen te komen. Dat is een georganiseerd moment waarbij max. 4 honden met mekaar kunnen spelen en socialiseren en we bespreken dan ook hondentaal dus je leert jouw hond begrijpen tijdens spel met andere honden en menseen. Dus het is ontspannend en leerrijk tegelijkertijd.

    Tijdens het trainen, werkt spel stimulerend en belonend. Het is een goede afleiding om probleemgedrag te voorkomen en kan worden ingezet om een onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven vb. ipv een snoepje gooi je een balletje weg of gebruik een speeltouw om jouw hond te motiveren.

    Als je jouw hond te lang alleen hebt gelaten, kan de verveling snel toeslaan en volgt eenzaamheid en/of vernielzucht. Compenseer deze tijd door voldoende samen te spelen om de verloren tijd in te halen.

    Genoeg redenen om met jouw hond te spelen dus!

    Eten

    Eten is ook een fundamentele behoefte. Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert. Daarom is het belangrijk dat je jouw hond de juiste voeding geeft. Maar wat is juiste voeding? Laat je niet misleiden door de duizendenéén verschillende visies maar denk zelf goed na en kijk vooral naar jouw eigen hond. Honden zijn carnivoren en hebben dus behoefte aan, guess what, VLEES! M.a.w., andere dieren in hun geheel. Een hond een leven lang op brokken zetten, veroorzaakt sneller klachten dan vb. KVV. Ik kom hier nog op terug in een volgend onderdeel, vermits dit ontzettend belangrijk is voor het welzijn van jouw hond. Ik ben niet compleet anti-brok, maar ik wil je wel graag meegeven dat er meer slechte brokken zijn dan goede en hoe je dit zelf kunt zien. Want 80% van de gezondheidsklachten ontstaat door voeding en dit heeft op zijn beurt dan weer invloed op de hormonen en het gedrag van jouw hond.

    Wandelen en bewegen op eigen tempo

    Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl de andere hond een korte wandeling ook wel prima vindt. Ook hier is het belangrijk te kijken naar de energie van jouw hond en je niet te laten leiden door adviezen vb. puppy’s die maar x-aantal minuten mogen wandelen o.b.v. hun leeftijd.

    Naast de behoefte aan dagelijkse beweging, is er ook behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling wordt jouw hond hieraan blootgesteld. Verander eens van wandelroute en laat jouw hond snuffelen. Hij ontdekt zo nieuwe geurtjes, verkent nieuwe omgevingen en doet nieuwe indrukken op.

    Ook voor jou is wandelen goed! Niet alleen voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel, onderhoud van de spieren en mentale gezondheid.

    Neus mogen gebruiken

    Honden hebben naast lichamelijke beweging ook behoefte om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Mentale stimulatie is even vermoeiend dan fysieke beweging. Vaak wordt dit over het hoofd gezien. Hierdoor komt verveling best veel voor, soms met daar uit voortvloeiend ongewenst gedrag. Vergelijk het met jezelf: als je een computerjob hebt en hele dag zit te typen en naar het scherm te kijken, dan ben je op het einde van de dag overprikkeld en even moe als vb. een bouwvakker die hele dag buiten fysiek werk heeft verricht.

    Laat jouw hond tijdens de wandeling snuffelen en doe thuis hersenwerk, braingames. Met hersenwerk leer je jouw hond nieuwe vaardigheden, maak je hem slimmer en versterk je jullie relatie. Je kunt dit op allerlei creatieve manieren doen vb. verstop enkele koekjes in een bak tussen lege wc-rolletjes of stukjes stof en laat hem de (gezonde) koekjes er uit zoeken.

    Kunnen ontlasten waar en wanneer hij wil

    Sommige honden kunnen het op commando, sommige doen het altijd op dezelfde plaats, sommige liever in eigen tuin of wachten op de dagelijkse wandeling. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de training, wat jij als eigenaar wenst, jullie woonsituatie, levensstijl en jouw hond.

    De meeste volwassen honden kunnen lang hun plas ophouden. Bij puppy's is het belangrijk om hier op te trainen.

    Niet tijdig kunnen ontlasten, kan (medische) gevolgen hebben vb. onzindelijkheid, blaasontsteking, stress, ... Let ook op waarom je wilt dat jouw hond op één plaats ontlast. Persoonlijk vind ik dat vreselijk om te horen wanneer iemand een hond verplicht om in de tuin de ontlasten zodat die niet dagelijks moet gaan wandelen. De meeste honden verkiezen om hun geuren buiten te verspreiden en hun eigen territorium proper te houden, zeker als die klein is.

    Weten waar hij aan toe is

    Honden weten graag wat er wanneer komt vb. thuiskomst, etenstijd, wandeling, spel, slaaptijd, ... Dat geeft hen structuur, rust, zekerheid en veiligheid.

    Veilig gevoel

    Een veilig gevoel hebben is een fundamentele behoefte. Als jouw hond zich niet veilig voelt, zal hij constant dreiging en stress ervaren met gezondheids- en gedragsklachten als gevolg.

    Geen pijn hebben

    Honden laten het niet snel merken als ze pijn hebben. Soms kan je het wel afleiden uit bepaald gedrag of andere signalen vb. fel hijgen in rust of zich verstoppen onder objecten. Pijn is een indicator dat er fysiek iets mis is. Je kunt zelf een rustige massage geven en zo het lichaam van jouw hond onderzoeken op gevoeligheden of maak een afspraak bij jouw dierenarts voor een onderzoek en om zaken uit te sluiten.

    Een gelukkige eigenaar

    Een gelukkige hond is niet enkel een gelukkige eigenaar, ook andersom! Als jij niet goed in je vel zit, zal jouw hond dit onbewust overnemen en jou spiegelen. Zo baasje zo hond is geen fabel.

    Als jij je goed in jouw vel voelt, zal je beter voor jouw hond zorgen dan dat jij je slecht voelt vb. je hebt meer zin om te gaan wandelen en te spelen, je zult minder snel gefrustreerd of ongeduldig raken als jouw hond niet luistert en je straalt over het algemeen meer positiviteit uit.


    Hondencoach SHIINU Turnhout

    Kan je wel wat begeleiding gebruiken?

     Het is niet evident om jezelf een spiegel voor te houden, een nieuwe visie aan te leren en/of nieuwe gewoonten aan- of af te leren.

     Ik heb verschillende trajecten voor jou: privé hondencoaching, puppytraject of het SOHO traject (online).

      Het is mijn missie om op een natuurlijke en positieve manier de gezondheid en het welzijn van jouw hond te optimaliseren en de relatie tussen jou en jouw hond te versterken.

      Liefs, Laura

      Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en volg me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be.

      SHIINU hondencoach Turnhout