Gratis verzending BE en NL vanaf €60 | Gratis levering Turnhout + randgemeenten vanaf €40 | Winkel open op vrijdag 10u-16u

3 tips over hondenvoeding die je moet weten

Heeft jouw hond last van jeuk, diarree, allergieën, vette of droge vacht, stinkadem, vieze tanden, ... ?

Weet wat je geeft aan jouw hond! 80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding.

Met onderstaande tips zal je alvast bewuste keuzes maken omtrent de voeding voor jouw hond.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

Tip 1: Bekijk de samenstelling

De mooie voorkant trekt de aandacht, de associatie met het merk of de voordelige prijs kan je overhalen tot een aankoop, maar het is ‘m om de inhoud te doen! Je vindt de ingrediëntenlijst op de zijkant of achterkant van de verpakking.

Deze lijst geeft je aan welke ingrediënten er in de voeding zit die je aan jouw hond wilt geven. Deze staan in chronologische volgorde, dat wilt zeggen de eerstvermelde zit er het meest in en de laatste in de lijst zit er het minste in. Let vooral op de 3 eerste ingrediënten.

Tip 2: Vermijd tarwe, suiker, zout, maïs, E-nummers en kip/rund

Je weet nu al waar je de ingrediëntenlijst kunt terugvinden en hoe je deze moet interpreteren. Er zijn veel ingrediënten die je best vermijdt voor jouw viervoeter. Let vooral op tarwe, suiker, maïs en kip/rund.

- Tarwe is moeilijk verteerbaar en hoort niet thuis in het natuurlijk dieet van jouw hond. Het bevat gluten en is een grote veroorzaker van gezondheidskwalen vb. tandplak, jeuk, vachtproblemen (hotspots, vettige of droge vacht), diarree, traanogen, ontstekingen, stinkende adem, ...
Toch zit het als hoofdingrediënt in de meeste brokken en tussendoortjes. Het is namelijk een makkelijk bindmiddel en commercieel gezien is het een goedkope grondstof omdat het in overvloed beschikbaar is. De kwaliteit is daardoor helaas niet goed.

- Suiker is een kiem voor ziektes, slaagt zich overal op in het lichaam en is zeer slechts voor de tanden. Het zorgt tevens voor overgewicht. Het wordt vaak toegevoegd als bewaarmiddel. Er is een verschil tussen natuurlijke suiker en toegevoegde suiker. Natuurlijke suiker zit vb. in fruit en dat kan je wel (met mate) geven.

- Zout is een killer voor honden. Het hoort niet thuis in hun dieet.
Het wordt toegevoegd als bewaarmiddel.

- E-nummers zijn bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers die synthetisch zijn toegevoegd om de voeding zo lang mogelijk te bewaren, te voorzien van een leuk kleurtje of meer smaak te geven. De meeste zijn hormoonverstorend en geen meerwaarde voor de gezondheid van jouw hond. Je kunt ze herkennen in de ingrediëntenlijst aan E + gevolgd door een nummer met 3 cijfers.

- Kip en rund zijn twee diersoorten die in overvloed beschikbaar zijn, goedkoop voor productie en de kwaliteit is zelden goed. Doordat de meeste voeding en tussendoortjes één van deze diersoorten bevatten, zal jouw hond hiervan verzadigd raken. De meeste klachten zijn hieraan gerelateerd.

Tip 3: Focus op 'vers' vlees.

Je weet nu al waar je de ingrediëntenlijst kunt terugvinden, hoe je deze moet interpreteren en welke ingrediënten je best kunt vermijden.

Honden zijn carnivoren en hebben dus vers vlees nodig voor een optimale ontwikkeling en gezondheid. In brokken waar rauw vlees in verwerkt zit, staat letterlijk vermeld 'vers' vlees. Dit is niet hetzelfde als er gewoon vlees, vleesmeel of de naam van het diersoort vermeld staat.

Het is enorm belangrijk om hier op te letten als je zoekt naar de juiste voeding voor jouw hond en/of als jouw hond gezondheidsklachten heeft! Hoe meer 'vers' vlees, hoe beter!

Investeer in de gezondheid en het welzijn van jouw hond door kwalitatieve voeding te geven!

Wil je meer leren over hondenvoeding, verpakkingen leren lezen, ingrediënten begrijpen en jouw visie verbreden? Dan is deze online videocursus iets voor jou!

Hondencoach SHIINU Turnhout

 

Wil jij jouw hond laten overschakelen op 100% natuurlijke voeding en snacks, maar geen zin in een hele zoektocht? I got you covered. Ik heb voor jou al heel wat denk- en opzoekwerk gedaan. Bekijk het volledige aanbod in mijn webshop.
Hondencoach SHIINU Turnhout

 

Heb je nood aan persoonlijk voedingsadvies voor jouw hond?
Neem nu contact op!

Vind je deze blog interessant? Deel het via je socials om meer hondeneigenaren te bereiken en tag me op Instagram @shiinu.hondencoaching of op Facebook @shiinu.be

Liefs, Laura

Hondencoach Turnhout - SHIINU