Steenweg op Baarle-Hertog 111, 2300 Turnhout | Gratis levering & verzending vanaf €60

3 tips over hondenvoeding die je moet weten

Heeft jouw hond last van jeuk, diarree, allergieën, vette of droge vacht, stinkadem, vieze tanden, ... ?

Weet wat je geeft aan jouw hond! 80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding.

Met onderstaande tips zal je alvast bewuste keuzes maken omtrent de voeding voor jouw hond.

Hondencoach SHIINU - Turnhout

Tip 1: Bekijk de samenstelling

De mooie voorkant trekt de aandacht, de associatie met het merk of de voordelige prijs kan je overhalen tot een aankoop, maar het is ‘m om de inhoud te doen! Je vindt de ingrediëntenlijst op de zijkant of achterkant van de verpakking.

Deze lijst geeft je aan welke ingrediënten er in de voeding zit die je aan jouw hond wilt geven. Deze staan in chronologische volgorde, dat wilt zeggen de eerstvermelde zit er het meest in en de laatste in de lijst zit er het minste in. Let vooral op de 3 eerste ingrediënten.

Oefening: pak nu de verpakking van de voeding en tussendoortjes die je geeft aan jouw hond. Welke 3 ingrediënten staan er als eerste vermeld?

Tip 2: Vermijd tarwe, suiker, zout en E-nummers

Je weet nu al waar je de ingrediëntenlijst kunt terugvinden en hoe je deze moet interpreteren. Er zijn veel ingrediënten die je best vermijdt voor jouw beste vriend. Let vooral op tarwe, suiker, zout en E-nummers.

- Tarwe is moeilijk verteerbaar en hoort niet thuis in het natuurlijk dieet van jouw hond. Het bevat gluten en is een grote veroorzaker van gezondheidskwalen vb. tandplak, jeuk, vachtproblemen (hotspots, vettige of droge vacht), diarree, traanogen, ontstekingen, stinkende adem, ...
Toch zit het als hoofdingrediënt in de meeste brokken en tussendoortjes. Het is namelijk een makkelijk bindmiddel en commercieel gezien is het een goedkope grondstof omdat het in overvloed beschikbaar is.

- Suiker is een kiem voor ziektes en slaagt zich overal op in het lichaam. Het zorgt tevens voor overgewicht. Het wordt vaak toegevoegd als bewaarmiddel. Er is een verschil tussen natuurlijke suiker en toegevoegde suiker. Natuurlijke suiker zit vb. in fruit en dat kan je wel (met mate) geven.

- Zout is een killer voor honden. Het hoort niet thuis in hun dieet.
Het wordt toegevoegd als bewaarmiddel.

- E-nummers zijn bewaarmiddelen die synthetisch zijn toegevoegd om de voeding zo lang mogelijk te bewaren, meer smaak te geven of te voorzien van een leuk kleurtje. De meeste zijn hormoonverstorend en geen meerwaarde voor de gezondheid van jouw hond. Je kunt ze herkennen in de ingrediëntenlijst aan E + gevolgd door een nummer met 3 cijfers.

Oefening: neem de samenstelling van de voeding en tussendoortjes er terug bij. Kan jij deze ingrediënten terugvinden?

Tip 3: Focus op vers vlees.

Je weet nu al waar je de ingrediëntenlijst kunt terugvinden, hoe je deze moet interpreteren en welke ingrediënten je best kunt vermijden.

Honden zijn carnivoren en hebben dus rauw vlees nodig voor een optimale ontwikkeling en gezondheid. In brokken waar rauw vlees in verwerkt zit, staat letterlijk vermeld 'vers vlees'. Dit is niet hetzelfde als 'vleesmeel'.

Het is enorm belangrijk om hier op te letten als je zoekt naar de juiste voeding voor jouw hond en/of als jouw hond gezondheidsklachten heeft!

Oefening: neem nu de verpakking van de tussendoortjes of voeding die je geeft.
Staat er letterlijk ‘vers vlees’ in de ingrediëntenlijst? Kan je terugvinden hoeveel %? Minstens 60% is de norm.

Investeer in de gezondheid en het welzijn van jouw hond!

Wil jij jouw hond natuurlijke voeding en snacks bieden, incl. holistisch voedingsadvies op maat van jouw hond? Kom zonder afspraak langs in de natuurvoedingswinkel van SHIINU op ma of woe van 18u-20u of vrijdag van 10u-16u, Steenweg op Baarle-Hertog 111, 2300 Turnhout.
Hondencoach SHIINU Turnhout

 

Groetjes, Laura

PS: deel deze blog met andere hondeneigenaren en verspreid mee deze visie!

Hondencoach Turnhout - SHIINU