10 tips voor een gelukkige hond

Een gelukkige hond is een gelukkig baasje! Althans, voor mij is dat toch zo. Voor jou ook? Ik vermoed van wel!

Jouw hond maakt deel uit van je familie, je gezin. Zie jij jouw hond ook als jouw kind? Je wilt er alles aan doen om jouw lieve viervoeter gelukkig te maken, want het is jouw verantwoordelijkheid en je krijgt er enorm veel van terug: onvoorwaardelijke liefde.

Ik word niet enkel gelukkig van mijn eigen honden gelukkig te zien, ook andere honden die goed in hun vel zitten, stralen dat uit! Het is dan ook mijn missie geworden om jou daarmee te helpen!

Wat heeft jouw hond nodig om gelukkig te zijn?
Lees verder voor 10 tips!

1) Spel

Spelen met jouw hond heeft veel voordelen!

Het is niet alleen leuk, het versterkt ook jullie band of de band met soortgenoten. Het houdt jouw hond actief en zijn lichaam en geest in goede conditie. Zo heeft hij de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te voeren, waardoor hij beter in zijn vel komt te zitten en zich zelfzekerder wordt.

Tijdens het spelen, kan jouw hond zijn sociale vaardigheden verbeteren, kan je spelenderwijs grenzen afbakenen en je leert mekaar ook beter kennen.

Tijdens het trainen, werkt spel stimulerend en belonend. Jouw hond zal dus op een positieve manier leren! Het is een goede afleiding om probleemgedrag te voorkomen en kan worden ingezet om een onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven.

Als je jouw hond te lang alleen hebt gelaten, kan de verveling snel toeslaan en volgt eenzaamheid en/of vernielzucht. Compenseer deze tijd door voldoende samen te spelen om verdere klachten te vermijden.

Genoeg redenen om met jouw hond te spelen dus!

Zoek je natuurlijk speelgoed voor jouw hond? Kijk eens tussen onze handgemaakte en biologisch afbreekbare speeltouwen.

2) Sociale interactie

Honden zijn sociale roedeldieren en houden er van om samen te zijn. Het is een fundamentele behoefte. Het is voor hen een straf om geen interactie te mogen hebben, met mensen of soortgenoten. De ene hond heeft dit meer nodig dan de andere. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je dit kunt bieden aan jouw hond!

3) Eten

Eten is een ook fundamentele behoefte. Een gezonde hond is een gelukkige hond, en daarom is het belangrijk dat je jouw hond een gebalanceerd dieet geeft.

Honden zijn carnivoren. Ze hebben dus voornamelijk vers vlees, botten en organen nodig en in mindere mate groenten, fruit, zaden en noten.

Er zijn te veel hondenvoeding- en snacks te verkrijgen met ingrediënten die de gezondheid van de hond schaden, met als gevolg gezondheids- en gedragsklachten. Oplossing: veranderen van voeding om de bron aan te pakken (kies voor natuurlijke hondenvoeding), shiatsu therapie en/of training als ondersteuning voor herstel.

Snacks zijn heerlijk als tussendoortje. Kies bewust voor koekjes met natuurlijke ingrediënten. Het aanbod van SHIINU's barkery is gluten- en lactosevrij, zonder onnatuurlijke suiker, bewaarmiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen.

Laat de hoeveelheid voeding die je geeft in verhouding staan tot de hoeveelheid beweging die jouw hond krijgt.

4) Wandelen en bewegen op eigen tempo

Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl de andere hond een korte wandeling ook wel prima vindt. Het is mede afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond. Een oude hond heeft wat minder behoefte aan hele lange wandelingen, terwijl een jonge hond juist veel beweging nodig heeft.

Naast de behoefte aan dagelijkse beweging, is er ook behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling wordt jouw hond hieraan blootgesteld. Verander eens van wandelroute. Hij ontdekt zo nieuwe geurtjes, verkent nieuwe omgevingen en doet nieuwe indrukken op.

Ik ben voorstander van los lopen, omdat dit beter is voor de ontwikkeling van een hond. Jouw hond moet hier dan ook wel op getraind zijn om terug te komen. Daarom mag dit niet overal. Wil je dat wel leren? Via privétraining kan ik jou hierbij helpen.

Ook voor jou is wandelen goed! Niet alleen voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel, onderhoud van de spieren en de mentale gezondheid. Ben je door omstandigheden niet in de mogelijkheid om met jouw hond te gaan wandelen? Dan kan je mij daarvoor contacteren en ik kom met jouw viervoeter wandelen! Klik hier voor meer info.

5) Neus mogen gebruiken

Honden hebben naast lichamelijke beweging ook behoefte om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Mentale stimulatie is veel vermoeiender dan fysieke beweging. Vaak wordt dit over het hoofd gezien. Hierdoor komt verveling best veel voor, soms met daar uit voortvloeiend ongewenst gedrag.

Laat jouw hond tijdens de wandeling snuffelen en doe thuis hersenwerk. Met hersenwerk leer je jouw hond nieuwe vaardigheden, maak je hem slimmer en versterk je jullie relatie. Je kunt dit op allerlei creatieve manieren doen vb. verstop enkele koekjes in een bak tussen lege wc-rolletjes of stukjes stof en laat hem de koekjes eruit zoeken.

6) Kunnen ontlasten wanneer hij wil

Sommige honden kunnen het op commando, sommige doen het altijd op dezelfde plaats, sommige liever in eigen tuin of wachten op de dagelijkse wandeling. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de training, wat jij als eigenaar wenst, jullie woonsituatie en jouw hond. Mijn honden zitten altijd buiten als ik weg ben en hebben de mogelijkheid om in de tuin te ontlasten. Hun dagelijkse wandeling is wel nodig om alles helemaal te ledigen.

De meeste volwassen honden kunnen lang hun plas ophouden. Bij puppy's is het belangrijk om hier op te trainen.

Ik heb 3 jaar met Aiko midden in het centrum gewoond, zonder tuin, en ging 3 à 4x per dag met hem naar buiten: kort 's morgens, soms kort 's middags, langer na school/werk en kort voor het slapen gaan. Hij wist zo perfect waar hij aan toe was.

Ik adviseer om dat zeker ook te doen als je geen tuin hebt of op een appartement woont. Niet tijdig kunnen ontlasten, kan (medische) gevolgen hebben vb. onzindelijkheid, blaasontsteking, stress, ... Lukt het je omwille van omstandigheden niet om tijdig met jouw hond te gaan wandelen? Contacteer mij en ik doe dat voor jou.

7) Weten waar hij aan toe is

Honden weten graag wat er wanneer komt vb. thuiskomst, etenstijd, wandeling, spel, slaaptijd, ... Dat geeft hen structuur, rust, zekerheid en veiligheid.

8) Veilig gevoel

Een veilig gevoel hebben is een fundamentele behoefte. Als jouw hond zich niet veilig voelt, zal hij constant dreiging en stress ervaren met gezondheids- en gedragsklachten als gevolg.

9) Geen pijn hebben

Honden laten het niet snel merken als ze pijn hebben. Soms kan je het wel afleiden uit bepaald gedrag of andere signalen. Pijn is een indicator dat er fysiek iets mis is. Je kunt dan uiteraard bij jouw dierenarts terecht. Met shiatsu therapie kan je pijn op een natuurlijke manier verzachten of verhelpen.

10) Een gelukkige eigenaar

Een gelukkige hond is niet enkel een gelukkige eigenaar. Ook andersom! Als jij niet goed in je vel zit, zal jouw hond dit onbewust overnemen. Honden spiegelen hun baasje. Zo baasje zo hond!

Kan je wel wat hulp of advies gebruiken om jouw hond gelukkiger te maken? Neem contact op met laura@shiinu.be of bel 0477/333.484 voor een kennismaking.