Steenweg op Baarle-Hertog 111, 2300 Turnhout | Gratis levering & verzending vanaf €60

10 tips voor een gelukkige hond

Een gelukkige hond is een gelukkig eigenaar! Of andersom?

Jouw hond maakt deel uit van je familie, je gezin. Je wilt er alles aan doen om jouw beste vriend gelukkig te maken, want het is jouw verantwoordelijkheid en je krijgt er enorm veel van terug: onvoorwaardelijke liefde.

Ik word niet enkel gelukkig van mijn eigen honden gelukkig te zien, ook andere honden die goed in hun vel zitten, stralen dat uit! Het is dan ook mijn missie geworden om jou daarmee te helpen!

Wat heeft jouw hond nodig om gelukkig te zijn?
Lees verder voor 10 tips!

Hondencoach SHIINU - Turnhout

1) Spel

Spelen met jouw hond heeft veel voordelen!

Het is niet alleen leuk, het versterkt ook jullie relatie of de band met soortgenoten. Het houdt jouw hond actief en zijn lichaam en geest in goede conditie. Zo heeft hij de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te voeren, waardoor hij beter in zijn vel komt te zitten en zich zelfzekerder voelt.

Tijdens het spelen, kan jouw hond zijn sociale vaardigheden verbeteren, kan je spelenderwijs grenzen afbakenen en je leert mekaar ook beter kennen.

Tijdens het trainen, werkt spel stimulerend en belonend. Jouw hond zal dus op een positieve manier leren! Het is een goede afleiding om probleemgedrag te voorkomen en kan worden ingezet om een onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven.

Als je jouw hond te lang alleen hebt gelaten, kan de verveling snel toeslaan en volgt eenzaamheid en/of vernielzucht. Compenseer deze tijd door voldoende samen te spelen om de verloren tijd in te halen.

Genoeg redenen om met jouw hond te spelen dus!

2) Sociale interactie

Honden zijn sociale roedeldieren en houden er van om samen te zijn. Het is een fundamentele behoefte. Het is voor hen een straf om geen interactie te mogen hebben, met mensen of soortgenoten. De ene hond heeft dit meer nodig dan de andere. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je dit kunt bieden aan jouw hond!

3) Eten

Eten is ook een fundamentele behoefte. Een gezonde hond is een gelukkige hond. Daarom is het belangrijk dat je jouw hond een gebalanceerd dieet en de juiste voeding geeft.

Honden zijn carnivoren. Ze hebben dus voornamelijk rauw vlees, botten en organen nodig en in mindere mate groenten, fruit, zaden en noten.

Wist je dat 80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding?

Laat de hoeveelheid voeding die je geeft in verhouding staan tot de hoeveelheid beweging die jouw hond krijgt.

4) Wandelen en bewegen op eigen tempo

Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl de andere hond een korte wandeling ook wel prima vindt. Het is mede afhankelijk van het ras en de leeftijd van jouw hond. Een oude hond heeft wat minder behoefte aan hele lange wandelingen, terwijl een jonge hond juist veel beweging nodig heeft.

Naast de behoefte aan dagelijkse beweging, is er ook behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling wordt jouw hond hieraan blootgesteld. Verander eens van wandelroute en laat jouw hond snuffelen. Hij ontdekt zo nieuwe geurtjes, verkent nieuwe omgevingen en doet nieuwe indrukken op.

Ook voor jou is wandelen goed! Niet alleen voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel, onderhoud van de spieren en mentale gezondheid. 

5) Neus mogen gebruiken

Honden hebben naast lichamelijke beweging ook behoefte om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Mentale stimulatie is even vermoeiend dan fysieke beweging. Vaak wordt dit over het hoofd gezien. Hierdoor komt verveling best veel voor, soms met daar uit voortvloeiend ongewenst gedrag.

Laat jouw hond tijdens de wandeling snuffelen en doe thuis hersenwerk. Met hersenwerk leer je jouw hond nieuwe vaardigheden, maak je hem slimmer en versterk je jullie relatie. Je kunt dit op allerlei creatieve manieren doen vb. verstop enkele koekjes in een bak tussen lege wc-rolletjes of stukjes stof en laat hem de koekjes eruit zoeken.

6) Kunnen ontlasten wanneer hij wil

Sommige honden kunnen het op commando, sommige doen het altijd op dezelfde plaats, sommige liever in eigen tuin of wachten op de dagelijkse wandeling. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de training, wat jij als eigenaar wenst, jullie woonsituatie, levensstijl en jouw hond.

De meeste volwassen honden kunnen lang hun plas ophouden. Bij puppy's is het belangrijk om hier op te trainen.

Niet tijdig kunnen ontlasten, kan (medische) gevolgen hebben vb. onzindelijkheid, blaasontsteking, stress, ... 

7) Weten waar hij aan toe is

Honden weten graag wat er wanneer komt vb. thuiskomst, etenstijd, wandeling, spel, slaaptijd, ... Dat geeft hen structuur, rust, zekerheid en veiligheid.

8) Veilig gevoel

Een veilig gevoel hebben is een fundamentele behoefte. Als jouw hond zich niet veilig voelt, zal hij constant dreiging en stress ervaren met gezondheids- en gedragsklachten als gevolg.

9) Geen pijn hebben

Honden laten het niet snel merken als ze pijn hebben. Soms kan je het wel afleiden uit bepaald gedrag of andere signalen. Pijn is een indicator dat er fysiek iets mis is.

10) Een gelukkige eigenaar

Een gelukkige hond is niet enkel een gelukkige eigenaar. Ook andersom! Als jij niet goed in je vel zit, zal jouw hond dit onbewust overnemen. Honden spiegelen hun baasje. Zo baasje zo hond bestaat echt! ;-)

Heb jij begeleiding nodig in de opvoeding/training van jouw hond en verkies je een positieve manier?

Wil jij jouw hond beter leren begrijpen, stress verminderen en jullie relatie versterken o.b.v. vertrouwen en respect?

Hondencoach Turnhout - SHIINU

 

Groetjes, Laura
PS: deel deze blog met andere hondeneigenaren en verspreid mee deze visie!
Hondencoach SHIINU